Krasna vest

Cepivo Moderne bi lahko nudilo do nekajletno zaščito

S.R.
8. 1. 2021, 08.49
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 10.12
Deli članek:

Izvršni direktor Moderne meni, da najbolj črn scenarij, da bo cepivo učinkovito zgolj nekaj mesecev, ni možen.

Profimedia
Fotografija je simbolična

O cepivu, ki sta ga razvila ameriško podjetje Moderna in Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) ter ki je po zasnovi zelo podobno cepivu ameriškega farmacevta Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech, je bilo povedanega že veliko. Kot je znano, je v sredo pozitivno mnenje temu cepivu podala tudi Evropska agencija za zdravila (EMA), nato ga je potrdil še Generalni direktorat za zdravje in varnost hrane v Bruslju. 

O učinkovitosti cepiva je na včerajšnji spletni konferenci spregovoril tudi izvršni direktor Moderne Stephane Bancel. »Verjamemo, da bo zaščita potencialno trajala do nekaj let,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters poudaril Bancel. Pojasnil je sicer, da za dokončno oceno glede tega vprašanja še nimajo dovolj podatkov, a da »propadanje protiteles v človeškem telesu, ki jih razvije cepivo, poteka zelo počasi,« pri čemer je opozoril, da pa ostaja odprto vprašanje, kako to poteka v primeru starejših bolnikov, saj njihov imunski sistem s časom slabi. 

Reuters
Cepivo Moderne bo kmalu prispelo tudi v Slovenijo.

»Najbolj črn scenarij, ki so ga mediji omenjali spomladi, da bo torej cepivo morda učinkovito le mesec ali dva, je po mojem mnenju izključen,« je še dejal. Bancel je hkrati poudaril, da bodo kmalu dokazali, da je njihovo cepivo učinkovito tudi v primeru novih sevov sars-cov-2, ki krožita v Združenem kraljestvu, Južni Afriki in drugod po svetu.

Prve odmerke Moderninega cepiva bodo v Evropski uniji predvidoma razdeljevali v naslednjem tednu, kot v primeru Pfizerja in BioNTecha pa bo vsaka država članica prejela sorazmeren delež. Točen datum, kdaj bo cepivo prispelo v Slovenijo, zaenkrat še ni znan.