Z njim se ne strinja

Ajdovski župan odgovarja: Kacin govori "precej na pamet in brez poznavanja dejanske situacije"

S.R./STA
7. 1. 2021, 17.27
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 18.57
Deli članek:

Visoko število novih okužb v zadnjih dneh na območju Občine Ajdovščina je posledica vdora in širjenja novega koronavirusa znotraj Doma starejših občanov in ne izvira iz množičnega druženja, je v odzivu na izjavo vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina dejal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Bobo
Kacin meni, da na podeželju ukrepov ne spoštujejo dovolj vestno.

Spomnimo, vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci puščico ustrelil v podeželje, kjer da mask za razliko od "urbanih okolij" ne nosijo dovolj vestno. Pri tem je poleg drugih, zlasti posavske regije, izpostavil tudi Ajdovščino. "Potem si lahko sami iščete razlage, zakaj je temu tako. Če pogledate razmere v Ajdovščini v zadnjem tednu, boste videli, da je število ves čas visoko. Ajdovščina pa ni tako velika občina, da bi se tako veliko število ljudi lahko pojavilo. Gre za posledico neustreznega ali pa premajhnega nošenja zaščitnih sredstev," je dejal.

Visoko število odkritih okužb je tudi posledica množičnega testiranja občanov ter testiranja vseh zaposlenih v vseh največjih ajdovskih podjetjih. Samo do srede so opravili več sto hitrih testov v številnih podjetjih v občini, ki zaposlujejo tudi delavce iz držav nekdanje Jugoslavije, ki so se po prazničnih obiskih vrnili na delo, je še pojasnil Beočanin.

Sicer pa je v Domu starejših občanov trenutno okuženih 52 stanovalcev, sem pa še niso šteti tisti, ki so bili danes testirani. Velika večina izmed okuženih stanovalcev je bila pred potrditvijo okužbe tudi prvič cepljena in nihče med njimi nima znakov ali težjih zapletov bolezni, pa je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko

"Na pamet"

"Kot občina spremljamo okužbe z novim koronavirusom po samih parametrih in po nobenem izmed preučevanih parametrov ne opažamo kakršnihkoli odstopanj od krivulje okužb ne po vaseh, delodajalcih ali družbenih skupinah. Povsod gre za neke povprečne vrednosti okužb, ki so razpršene med prebivalstvom," je še dejal Beočanin. 

Zato se z izjavo vladnega govorca Jelka Kacina ne strinja in je bila po mnenju Beočanina podana "precej na pamet in brez poznavanja dejanske situacije na našem območju". Poudaril je še, da smo v epidemiji očitno prišli do faze obtoževanja, ki ne rešuje problema tam, kjer bi ga vsi skupaj morali reševati. 

V Ajdovščini so v sredo prvič opravili množično testiranje, skupno so odvzeli 119 brisov, od tega je bilo pozitivnih 11 ali 9,2 odstotka. V sredo so v ajdovski občini sicer zabeležili 27 okužb z novim koronavirusom, obolelih pa je v tem trenutku 252. Skupno je covid-19 doslej v občini prebolelo 593 oseb, umrl pa ni noben bolnik s covidom-19.