o upravičenih dvomih

SD z zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ glede nakupa antigenskih testov

A.S./STA
7. 1. 2021, 15.30
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 15.30
Deli članek:

Poslanci SD so danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo glede zakonitosti in preglednosti pri javnem naročilu za dobavo hitrih antigenskih testov za novi koronavirus ter glede ustreznosti dobavljenih testov. Od samega začetka projekta za množično testiranje se v javnosti namreč pojavljajo upravičeni dvomi, so zapisali.

Bobo
Dvomi se pojavljajo tako v zakonitost izvedbe javnega naročila kot tudi v doseganje minimalnih standardov glede zanesljivosti izbranih antigenskih testov, so sporočili iz SD.

Dvomi se pojavljajo tako v zakonitost izvedbe javnega naročila kot tudi v doseganje minimalnih standardov glede zanesljivosti izbranih antigenskih testov. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke pa je po uvedbi izrednega nadzora kakovosti danes začasno prepovedala uporabo testov, so spomnili v SD.

Po njihovih besedah mediji v zadnjih dneh objavljajo odmevne prispevke o dobavi in uporabi hitrih antigenskih testov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom. Prispevki so osredotočeni na povezanost dobaviteljev s stranko SDS in na zanesljivost testov, so dodali.

Vnaprej dogovorjeno dejanje?

Ugibanja, da gre pri izbiri dobaviteljev testov za vnaprej dogovorjeno dejanje, po njihovih besedah podžiga predvsem dejstvo, da je bilo za oddajo ponudb na razpolago le 24 ur časa in da so k oddaji ponudb lahko pristopili le vnaprej povabljeni ponudniki. Po mnenju SD je treba takoj preiskati namigovanja, da je dobava neustreznih testov povezana s SDS in da potencialno predstavlja kršitve protikorupcijske zakonodaje.

SD v zahtevi za sklic nujne seje zanima, zakaj se je ministrstvo za zdravje pri nakupu hitrih testov odločilo za nižji zahtevani standard, ki je najmanj 90-odstotna občutljivost, od standarda, ki so ga v samostojnih nabavah zahtevale bolnišnice. Po mnenju SD je mogoče, da se bo izkazalo, da namen množičnega testiranja ni preprečevanje epidemije covida-19, ampak izpolnjevanje dogovorjenih koruptivnih in nezakonitih poslov na škodo državljanov in državnega proračuna.

Predlog, da računsko sodišče revidira izvedbo javnega naročila

Odbor DZ naj tako glede na zahtevo SD predlaga, da računsko sodišče prednostno revidira izvedbo tega javnega naročila, pristojne organe pa naj pozove, da preiščejo sume storitve kaznivih dejanj v povezavi z njo.

Poleg tega naj od predsednika vlade v funkciji ministra za zdravje Janeza Janše v sedmih dneh zahteva dokazila o ustreznosti antigenskih testov in upravičenosti porabe proračunskih sredstev glede na učinkovitost testiranj z njimi. Komisija za preprečevanje korupcije pa naj preišče sume kršitve integritete in korupcijska tveganja, ki izhajajo iz povezanosti funkcionarjev, ki so člani SDS, in predstavnikov ali lastnikov izbranih dobaviteljev, ki so bili ali so še vedno člani SDS ali njenega podmladka SDM, so zapisali v SD.