JASMINA OPEC VÖRÖŠ

Nekdanja zaupnica Pivčeve postala Janševa piarovka

Mihael Korsika
6. 1. 2021, 19.30
Deli članek:

Predsednik vlade in začasno zdravstveni minister Janez Janša je na zaupanje v kabinetu ministrstva zaposlil nekdanjo članico SLS Jasmino Opec Vöröš, ki je bila še pred kratkim velika zaupnica nekdanje predsednice Desusa in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec.

Mediaspeed
Jasmina Opec Vöröš je bila tesna zaveznica nekdanje predsednice Desusa Aleksandre Pivec.
 V zadnjih dneh se kot možna kandidatka za prevzem zdravstvenega resorja v javnosti omenja državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu Alenka Forte, ki jo je vlada na to mesto imenovala pred božičnimi prazniki. Gre za nekdanjo poslansko kandidatko SDS za evropski in slovenski parlament ter predsednico strankinega odbora za zdravje.

STA
Pred dnevi so kot novo državno sekretarko potrdili še Alenko Forte.

Premier Janez Janša, ki po decembrskem odstopu zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja (Desus) začasno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, je za silvestrovo napovedal, da bo mesto ministra za zdravje popolnjeno v začetku letošnjega leta. Kljub temu, da je premier le začasno prevzel funkcijo, pa je že opravil nekaj kadrovskih potez. Na ministrstvo se je vrnila nekdanja državna sekretarka Tina Bregant, ki jo je vlada pred mesecem dni razrešila na zahtevo Gantarja. Na prvi delovni dan letošnjega leta pa je nova predstavnica za odnose z javnostmi na zdravstvenem ministrstvu na zaupanje Janše postala nekdanja dolgoletna članica SLS, ki je bila še pred kratkim velika zaupnica Aleksandre Pivec.

Erjavec opozarjal pred prevzemom stranke

Nekdanja predsednica Desusa Aleksandra Pivec se je v času svojega vodenja stranke soočala s kritikami članstva, da stranko prevzemajo nekdanji člani Slovenske ljudske stranke. Ponovno ustoličeni predsednik Desusa Karl Erjavec je že pred januarskih kongresom, na katerem ga je premagala Pivčeva, svaril pred prevzemom stranke. »Ne dovolimo si, da bi Desus padel v primež drugih strank,« je dejal Erjavec in dodal, da si ne želi, da bi Desus vodil nekdo, ki mu je na prvem mestu karierno napredovanje in ne čuti pripadnosti Desusu.

Pivčeva je manj kot mesec dni po izvolitvi za predsednico Desusa kot kmetijska ministrica zaposlila Jasmino Opec Vöröš za svojo osebno asistentko na ministrstvu. Imenovanje je presenetilo nekatere vplivnejše člane Desusa, saj je Vöröševa leta 2013 na primer ugotavljala, da vlada »žaga vejo, na kateri sedi država,« ker namesto mladih, ki naj bi predstavljali prihodnost, podpira upokojence. Njenega moža Tiborja Vöröša je želela Pivčeva imenovati za generalnega sekretarja stranke, a ji ni uspelo.

Zakonca Vöröš sta bila dolgoletna vplivna člana Slovenske ljudske stranke, prva je iz SLS izstopila leta 2018, drugi pa nekaj dni po imenovanju tretje vlade Janeza Janše marca lani. Jasmina Opec Vöröš je bila v parlamentarnem mandatu od 2011 do 2014 poslanka SLS, nekaj časa je bila podpredsednica stranke in vodja pomladka SLS Nova generacija, njen mož Tibor pa član izvršilnega odbora SLS.

Jasmina Opec Vöröš je bila že leta 2014 po sporu s tedanjim predsednikom SLS in današnjim evropskim poslancem Francem Bogovičem tik pred izstopom iz stranke. Bogovič je namreč po izpadu stranke iz parlamenta na volitvah leta 2014 želel takoj odstopiti, a Jasmina Opec Vöröš kot ena izmed treh podpredsednikov ni želela odstopiti, kar bi pomenilo, da bi do kongresa postala začasna predsednica stranke. Bogovič je Vöröševi med drugim očital »komolčenje« in »grebatorstvo« ter visoke stroške predvolilne kampanje za poslanko, saj je za kampanjo v Prekmurju porabila 11.000 evrov. Bogovič je na koncu ostal na čelu SLS do kongresa, Vöröševa pa je preklicala svoj napovedan izstop iz stranke.

V letu 2016, ko je bil Tibor Vöröš izvoljen za podpredsednika Mladinskega sveta Slovenije (MSS) za mladinske politike, je Jasmina Vöröš najprej postala strokovna sodelavka MSS, kasneje pa je napredovala v vodjo zagovorništva.

Novinarka Nova24

Kljub temu, da je bila novopečena svetovalka v kabinetu zdravstvenega ministra dolgoletna članica SLS, je očitno povezana z največjo vladno stranko SDS, saj je nekaj časa delala kot novinarka medijske hiše Nova24.

»Kot bivša poslanka imam mnogo izkušenj z javnim nastopanjem, odnosi z javnostmi in tudi mediji. Te izkušnje uporabljam tudi pri svojih sedanjih aktivnostih,« je glede svojega novinarskega dela leta 2016 za spletni portal Sobotainfo povedala Jasmina Opec Vöröš.