VEČJE ZANIMANJE

Se zdravstveno osebje res noče cepiti proti covidu-19?

Žiga Kariž
6. 1. 2021, 20.20
Deli članek:

Kot so nam povedali predstavniki bolnišnic in ostalih zdravstvenih zavodov, interes za cepljenje narašča z vsakim dnem.

Aleš Cipot
Interes za cepljenje med zdravstvenimi delavci narašča iz dneva v dan.
Že preboleli
Cepljenje se priporoča tudi tistim zdravstvenim delavcem, ki so okužbo že preboleli. Kot so nam povedali v UKC Ljubljana, priporočajo cepljenje tri mesece po zaključku bolezenskega stanja.

Želja slovenske vlade in zdravstvene stroke je, da bi do poletja precepili 1,2 milijona Slovencev in Slovenk, kar bi moralo zadoščati za vzpostavitev čredne imunosti, ki bi zaustavila širjenje epidemije covida-19. Začetek je počasen in cepivo v Slovenijo ta čas prihaja v omejenih količinah; 16.575 odmerkov naj bi k nam prišlo vsak teden. Kot smo že večkrat zapisali, so prvi na seznamu za cepljenje prebivalci domov starejših občanov (DSO) in osebje, ki je tam zaposleno, takoj pa sledijo zaposleni v zdravstvu. V socialnovarstvenih zavodih so s prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 cepili 1848 zaposlenih in 8116 uporabnikov, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. V domovih za starejše, kjer je 18.700 mest, je sicer okuženih oziroma je okužbo prebolelo 10.036 stanovalcev in 3789 zaposlenih od skupno 9108, cepivo pa bo v naslednjih tednih zagotovljeno za vse, tudi za tiste, ki so okužbo preboleli.

Koliko se nas bo cepilo

Število Slovencev in Slovenk, ki so izrazili željo, da bi se cepili, sicer narašča in je že preseglo 100.000, a je še daleč od 1,2 milijona, kolikor naj bi jih cepili do poletja. Večina še čaka na bolj konkretne podatke o zanesljivosti in varnosti cepiva. Veliko oči je uprtih tudi v zdravstveno osebje, ki je naslednje v vrsti za cepljenje. Ker so se pojavile govorice, da naj bi večje število zaposlenih v zdravstvu zavračalo cepivo, smo pri zdravstvenih zavodih preverili, kolikšen delež zaposlenih se je že cepil, koliko se jih še bo in koliko jih je že prebolelo okužbo z zahrbtnim virusom.

Interes narašča

Iz UKC Ljubljana, naše največje zdravstvene ustanove, so nam sporočili, da je pri njih od 8359 zaposlenih 1700 uslužbencev in uslužbenk virus že prebolelo, do ponedeljka se jih je cepilo 1100, za cepljenje pa se je prijavilo 4000 zaposlenih, medtem ko število prijav še narašča. Tistim, ki so okužbo že preboleli, priporočajo cepljenje po treh mesecih. V UKC Maribor, kjer je zaposlenih 3644 delavcev, se je s covidom-19 že spopadlo 533 zaposlenih, za cepljenje pa se je prijavilo 1300 zaposlenih. Do zdaj so prejeli že 945 odmerkov cepiva.

Večina cepljena ta teden

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer je zaposlenih skupno 1275 oseb (zdravstveni in nezdravstveni del), je covid-19 prebolelo 158 zaposlenih (12,4 odstotka). Cepljenje proti covidu-19 bodo začeli danes. Na cepljenje pa se je prijavilo »le« 519 oseb (41 odstotkov). Pojasnili so še, da bila ena oseba že cepljena, ker začasno opravlja delo na covidnem oddelku druge bolnišnice in je cepivo prejela tam. Na kliniki Gonik, kjer se zdravi veliko bolnikov s covidom, jih je od 527 zaposlenih 109 že premagalo novi koronavirus. Na cepljenje se je do zdaj prijavilo 311 zaposlenih (60 odstotkov), prijave še prihajajo, cepljenih pa je že bilo 270 zaposlenih. V Splošni bolnišnici Izola, kjer imajo 860 zaposlenih, je 150 oseb že prebolelo covid-19. Cepljenih je bilo doslej 20 zaposlenih, prijavljenih za cepljenje, ki bo potekalo v tem tednu, pa je še 324 zaposlenih.

V Kranju zadovoljni

S številom prijavljenih na cepljenje so zadovoljni v Zdravstvenem domu Kranj, kjer dela 445 redno zaposlenih, 40 strokovnjakov ima podjemne pogodbe, prek študentskega servisa pa jim pomaga 32 študentov. Za cepljenje se je namreč prijavilo 195 zaposlenih, zbirajo tudi prijave koncesionarjev in ostalih delavcev v zdravstvu, cepili bodo tudi pogodbene sodelavce in sodelavce prek študentskega servisa. V zadnjem tednu so uspeli cepiti 326 varovancev in zaposlenih v sedmih socialnovarstvenih zavodih ter 67 zaposlenih v ZD Kranj – predvsem zaposlene v NMP, patronaži in COD ambulantah.

Bolje kot proti gripi

Glede na odgovore in podatke, ki smo jih prejeli, se torej število zaposlenih v zdravstvu, ki se želijo cepiti, giblje med 40 in 60 odstotki in v zadnjih dneh še narašča. Neuradno smo izvedeli, da je med tem, ko se v zdravniki v veliki večini prijavljajo k cepljenju, med ostalimi zdravstvenimi delavci nezaupanja veliko več. Interes se neuradno ocenjuje kot zadovoljiv, saj naj bi bil bistveno večji, kot pa je interes zdravstvenih delavcev za cepljenje proti gripi.