Zaupa JAZMP

Gantar obnašanje lastnikov podjetja, ki je dobavilo hitro teste, označil za nedostojno in neprimerno. Če bi vedel prej, ...

J.P./STA
6. 1. 2021, 15.51
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 18.02
Deli članek:

Zakonske možnosti, da zaradi tega ne bi sklenili pogodbe, ni, je povedal.

Bobo
V postopku nabave no sodeloval. Pogodbo je podpisal po tistem, ko mu je razpisna komisija zagotovila, da so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji in da je njihova cena najugodnejša.

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je podpisal pogodbo z Majbert Pharm za dobavo hitrih testov, je za STA pojasnil, da je bila nabava hitrih testov nujna, saj sicer ne bi mogli omogočiti množičnega testiranja prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom. 

Množično testiranje prebivalstva priporoča tako Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kot Evropska komisija, čeprav obstaja veliko dvoma glede pomanjkljivosti vseh hitrih testov.

Ob tem je dodal, da je ministrstvo izbralo ponudnika za dobavo pol milijona hitrih antigenskih testov, ki je izpolnjeval vse zelo stroge kriterije, dokazoval je vse potrebne dokumente in certifikate ter ponudil daleč najbolj ugodno ceno. Tako ministrstvo ni imelo druge izbire, kot da pogodbo s tem podjetjem podpiše, je dejal Gantar.

Ob tem je spomnil, da je v pogodbi klavzula, ki določa, da se pogodba s ponudnikom razveljavi, če se izkaže, da testi ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti.

Imel bi bistveno večje pomisleke

Nekdanji minister, ki je omenjeno pogodbo podpisal v sklepnih dneh svojega ministrovanja, je tudi dejal, da z lastniško strukturo podjetja oziroma z morebitnimi strankarskimi povezavami ni bil seznanjen. Tudi sicer ni sodeloval v postopku nabave, pogodbo je podpisal po tistem, ko mu je razpisna komisija zagotovila, da so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji in da je njihova cena najugodnejša.

Po njegovem mnenju je prav, da Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) preveri kakovost teh hitrih testov. Sam verjame, da bi morali njihovi certifikati držati.

Glede objav na družbenih omrežjih lastnikov tega podjetja in njunih poslovnih partnerjev pa je dejal, da je tako obnašanje in ravnanje v teh časih, pa tudi nasploh, absolutno nedostojno in neprimerno. A zakonske možnosti, da zaradi tega ne bi sklenili pogodbe, ni, je povedal. Po njegovih besedah bi pa imel bistveno večje pomisleke pred podpisom pogodbe, če bi za to vedel že takrat.

Majbert Pharm je hitre teste s Kitajske državi dobavilo po ceni 1,982 evra z DDV.

Najugodnejša cena

Ministrstvo za zdravje je sicer podjetje Majbert Pharm izbralo po ponovljenem postopku. Najprej je javno naročilo objavilo v začetku decembra, a takrat noben od ponudnikov ni izpolnjeval zahtevanih kriterijev oziroma dovolj nizke cene, zato je postopek ponovilo. V drugem postopku je ponudbe oddalo 16 ponudnikov, štirje so izpolnjevali zahtevane tehnične specifikacije. Med njimi so se odločili za najugodnejšega, to je podjetje Majbert Pharm, ki je ponudil ceno manj kot dva evra za test vključno z DDV.

Ministrstvu za zdravje doslej dostavljena manj kot polovica kupljenih hitrih testov

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so jim od pol milijona kupljenih hitrih antigenskih testov doslej dostavili 241.350. Od tega so jih 64.650 namenili za množično testiranje, 156.700 za zdravstvene domove in 20.000 testov za testiranje na državnih mejah. Nov razpis za nakup milijona hitrih testov še ni bil objavljen.