Osebna odgovornost

Kacin: Na podeželju več druženja, manj uporabe mask kot v mestih, zato tam tudi več okužb

B.K.
6. 1. 2021, 11.20
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 11.22
Deli članek:

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci znova oštel vse tiste, ki se ne držijo ukrepov in s tem povzročajo hitrejše širjenje virusa.

Bobo
Jelko Kacin

Trgovine niso prispevale k porastu okužb, ki smo mu priča v zadnjih dneh, je dejal Kacin. V trgovinah, četudi prihaja v posameznih primerih do incidentov, se ljudje namreč držjo ukrepov. Nosijo maske, skrbijo za telesno razdaljo, na to jih opozarjajo tudi trgovci, ki se bojijo kazni. “Problem je druženje,” je tako prepričan Kacin. Pravi, da se je to izkazalo že od začetka novembra, “ko so se nam začele zgodbe s priravami na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse.” To je po njegovem mnenju razlog za izbruhe, ki pridejo s časovnim zamikom. Po martinovanju so sledile koline. “Nobene druge možne razlage ni, kot da gre za osebno druženje, ko ljudje mask ne uporabljajo,” je prepričan Kacin.

Ob tem je izpostavil tudi, da je vidna razlika na slovenskem podeželju in v urbanih centrih. “Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih in zato se tam, to zdaj potrjuejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno, bistveno več okužb. Imamo občine z zelo majhnim številom prebivalstva, praviloma na podeželju, kjer imamo ogromen delež okužb in to se nam kaže vsak dan, vedno znova,” je pojasnil.

Opozoril je še, da osebni ukrepi kot so nošenje zaščitnih mask, umivanje rok, higiena kašlja, prezračevanje prostorov ter vzdrževanje telesne razdalje, ne veljajo le na delovnem mestu in v trgovinah pač pa morajo veljati tudi v zasebnem življenju, če se družimo izven svojega gospodinjstva. “To so ključne zadeve, ki jih moramo izvajati in jih bomo, kljub cepljenu, morali še več mesecev,” je dejal.

Poudaril je, da ljudje z neupoštevanjem ukrepov in druženjem “pravzaprav dvigajo roko sami nase in na svoje najbližje, na prijatelja s katerim se družijo.” Ko bomo spoznali to, bomo imeli tudi manj virusa v državi, je prepričan Kacin.