najprej nad 80 let

Znano, kdaj bodo začeli cepiti v zdravstvenih domovih

B.K.
6. 1. 2021, 11.00
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 11.01
Deli članek:

Slovenija je doslej prejela 33.150 odmerkov cepiva. Skoraj vsi so že bili razdeljeni, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočila koordinatorica programa cepljenja pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič.

Bobo
NAslednji teden bodo cepljeni prvi starostniki izven DSO-jev.

Slovenija je prvo pošiljko cepiva dobila že tik po božiču. Takrat smo prejeli 9.750 odmerkov cepiva. Vso je bilo razdeljeno med bolnišnice in zdravstvene domove, prednostno za cepljenje oskrbovalcev Domov za starejše občane. Vsi odmerki so bili porabljeni že prvi dan.

Drugo pošiljko 6.825 odmerkov smo prejeli 30. decembra. Posredovani so bili bolnišnicam za cepljenje zdravstvenih delavcev, nekaj pa so jih namenili še za oskrbovance in zaposlene v DSO, ki še niso bili ceppljeni.

Tretjo pošiljko z nekaj več kot 16.000 odmerki smo prejeli ta ponedeljek. Razdeljeni bodo v tem tednu, v zdravstvene domove in bolnišnice, predvsem so namenjeni zdravstvenim delavcem.

Naslednja pošiljka bo namenjena starejšim od 80 let

Naslednji ponedeljek dobimo naslednjo pošiljko približno 16.000 odmerkov, ki bodo namenjeni cepljenju še necepljenih zdravstvenih delavecev, zasebnikov, zobozdravnikov in negovalcev. Velik del te pošiljke bo namenjen tudi za cepljenje starostnikov, prvenstveno tistih, ki so starejši od 80 let in lahko pridejo na cepljenje v zdravstveni dom, se pravi niso nepokretni

Nove pošiljke bodo prihajale vsak ponedeljek, v količini priblićno 16.000 odmerkov. Del odmerkov naslednjih pošiljk bo namenjen tudi za drugi odmerek za tiste, ki so že bili cepljeni s prvim odmerkov. Drugi odmerek mora cepljeni sicer prejeti tri tedne po prvem.

Doslej tri prijave neželenih učinkov

Doslej so na NIJZ prejeli tri prijave neželenih učinkov po cepljenju. Eden primer je bil resen, zdaj ga preučuje strokovna skupina, ki bo podala oceno o tem, ali je primer vzročno povezan s cepljenjem. Pri drugem primeru je šlo za izpuščaj, ki se je pojavil eno uro po cepljenju. Pacient je prejel antihistaminik in težave so se razrešile. Pri tretjem primeru je prišlo do otekline na mestu cepljenja, kasneje do glavobola, driske in bruhanja. Neželemi simptomi so izzveneli v dveh dneh, zdaj je pacientka zdrava.