Epidemija

Druženja in družinska srečanja se že poznajo na epidemiološki sliki

S.R.
6. 1. 2021, 10.53
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 12.49
Deli članek:

Kakšna je epidemiološka slika v Sloveniji? Regijsko bistvenih sprememb sicer ni, a so svoje že prispevali prazniki.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je danes predstavila zadnje epidemiološke razmere predvsem v Sloveniji. O včerajšnji epidemiološki sliki smo že poročali

Od 21. decembra, odkar se je začelo enakovredno testiranje s hitrimi testi, se po navedbah Čakš Jagrove deleži pozitivnih testov spreminjajo. Kaže pa, da je od takrat nekaj regij izboljšalo svojo sliko, a so jo nekatere tudi precej poslabšale, regijsko bistvenih sprememb sicer ni. Se je pa dnevno število okužb nekoliko znižalo v domovih za starejše, na drugi strani pa se povečuje med ostalim prebivalstvom.

Nekaj sprememb je tudi glede deleža okužb na 100.000 prebivalcev glede na starostno skupino. V primerjavi z decembrsko sliko, ko je bil delež najvišji v starostni skupini 85 let in več, se je dvignil predvsem med mlajšimi, to je v starostni skupini med 25 in 34 let. Čakš Jagrova je pojasnila, da je na podlagi anketiranja to predvsem posledica zasebnih druženj in družinskih srečanj med prazniki. Dodala je, da smo v zadnjem času nekaj smrti bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, zabeležili tudi med mlajšimi, a ta delež seveda ostaja najvišji med najstarejšo populacijo. Sicer pa Čakš Jagrova v naslednjih dneh pričakuje dodaten vzpon števila okužb, saj se bo izttekel inkubacijski čas po prazničnih druženjih.

Čakš Jagrova je ob tem državljane prosila za razumevanje, saj se centri za anketiranje »borijo s temi številkami.« Poskušajo sicer poklicati vsakogar, a zaradi večjega števila pozitivnih primerov delajo po prioritetah, kar pomeni, da najprej pokličejo starejše osebe.