OPEC+

Se obdobje nizkih cen goriv bliža koncu?

B.K.
6. 1. 2021, 10.25
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 10.26
Deli članek:

Saudova Arabija je enostransko zmanjšala proizvodnjo surove nafte.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kraljevina Saudova Arabija, največja izvoznica surove nafte na svetu, se je na presenečenje mnogih v torek odločila za enostransko zmanjšanje proizvodnje surove nafte v februarju in marcu. Dnevno bo tako napolnila približno milijon sodčkov manj kot doslej, poročajo tuji mediji.

Torkova odločitev, ki je cene sodčka surove nafte na mednarodnem trgu že zvišala za približno pet odstotkov, je posledica večmesečnih pogajanj med naftnim kartelom OPEC, ki ga vodi kraljevina, in skupino ostalih večjih proizvajalk nafte, ki jo vodi Ruska federacija. Obe skupini, znani kot OPEC+ sta se dogovorili, da bo Saudova Arabija proizvodnjo v naslednjih dveh mesecih zmanjšala, ostale države pa jo bodo ohranile na isti ravni, z izjemo Rusije in Kazahstana, ki jo bosta povišali za 65.000 oziroma 10.000 sodčkov na dan.

Vseeno večje rasti cen zaenkrat ne gre pričakovati, saj je povpraševanje po tem energentu še vedno relativno nizko. Cene nafte so namreč strmo padle ob nastopu pandemije novega koronavirusa. Spomladi je cena nekaterih terminskih pogodb za dobavo tega energenta prvič v zgodovini padla pod ničlo. Ponudniki so tako kupcem pravzaprav plačevali za odvoz nafte. Odločitev Saudove Arabije o zmanjšanju proizvodnje je poskus stabilizacije cen in spodbuda ostalim državam proizvajalkam, ki so se po zlomu trga dogovorile za skupno zmanjšanje proizvodnje, da se držijo dogovorjenih rezov v proizvodnjo.

“Nikogar nismo vprašali. Gre za idejo, ki smo se je domislili sami,” je po sestanku z državami proizvajalkami dejal saudijski princ zadolžen za naftno industrijo Abdulaziz bin Salman. “Gre za zmago v vsakem primeru. Če se sitaucija poslabša smo ukrepali preventivno, če se ne pa smo pospešili okrevanje.” Nizke cene energentov, ki so dobra novica za potrošnike, so namreč slabe za proizvajalce. Mnogi si namreč pri tako nizkih cenah ne morejo povrniti niti stroškov proizvodnje, posebej tisti, ki nafto črpajo iz globljih nahajališč, ki terjajo dražjo tehnologijo za črpanje.