pozdravili uspešen začetek cepljenja

Trgovinska zbornica ponovno pozvala k odpiranju prodajaln

A.S./STA
5. 1. 2021, 15.08
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 15.09
Deli članek:

Trgovinska zbornica je znova pozvala k takojšnjemu sproščanju omejitev poslovanja prodajaln, ki so v skladu z vladnim odlokom zaprte, v tistih statističnih regijah, v katerih je epidemiološko stanje najbolj ugodno. Rezerve trgovcev so pošle, državna pomoč pa ne zadošča za pokritje stroškov, so izpostavili.

Reuters
Trgovinska zbornica je opozorila na resnost situacije v trgovini z neživili, ki je od marca 2020 zaprta v celoti ali deloma skoraj pet mesecev.

"Trgovine so se izjemno dobro odzvale ter dosledno upoštevale in izvajale vse predpisane ukrepe za zajezitev širjenja okužb s covidom-19. Posledično ugotavljamo, da je v trgovini okužb malo in tudi te so v delovno okolje vnesene predvsem iz domačega okolja zaposlenih," so zapisali v današnjem pozivu, ki so ga posredovali predsedniku vlade Janezu Janši in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku.

Analiza Trgovinske zbornice Slovenije je pokazala, da je bil med 16. in 29. decembrom 2020 delež aktivnih okužb v prodajalnah manj kot 1,5 odstotka in v primerjavi s predhodnim analiziranim obdobjem med 9. in 22. decembrom ni narasel. Podobno kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in sledilnika za covid-19. To po njihovem kaže na učinkovitost preventivnih ukrepov in je pomemben argument za sproščanje omejevalnih ukrepov v tej dejavnosti.

Zbornica je opozorila na resnost situacije v trgovini z neživili, ki je od marca 2020 zaprta v celoti ali deloma skoraj pet mesecev. "Mnogi trgovci, predvsem mala in srednja podjetja, katerim je poslovanje s potrošniki prepovedano, se obračajo na nas in nas seznanjajo, da so njihove rezerve pošle v celoti ter da državna pomoč nikakor ne zadošča za pokritje stroškov," so izpostavili.

Trgovinska zbornica vztraja pri predlogu, da je treba ukrep začasnega čakanja na delo podaljšati do konca aprila. "Podjetja in njihovi zaposleni, ki na podlagi vladnega odloka deloma ali v celoti ne morejo opravljati svoje dejavnosti, praktično ne morejo koristiti drugega ukrepa, kot je denimo delno subvencioniranje skrajšanja delovnega časa, saj svoje dejavnosti ne izvajajo, ker je ne smejo," so pojasnili.

S ciljem ohranjanja delovnih mest pa je zbornica ponovno apelirala na vlado in sindikate, da v okviru socialnega dialoga poiščejo skupno rešitev, ki ne bo privedla do dodatnega odpuščanja zaradi spremenjenega načina določanja višine minimalne plače. "Takšno povečanje minimalne plače v času največje gospodarske krize zadnjih 70 let za podjetja v gospodarstvu ni izvedljivo," so poudarili.

"Glede na to, da je zaprte skoraj 80 odstotkov trgovine, se posledice že čutijo na trgu dela, na kar kažejo tudi zadnji podatki Zavoda RS za zaposlovanje, saj je bilo med lanskim januarjem in decembrom na zavodu na novo prijavljenih 10.731 oseb iz trgovinske dejavnosti, kar je 33,9 odstotka več kot v enakem obdobju predlani," so ponazorili.

V trgovinski zbornici so ob tem pozdravili uspešen začetek cepljenja, ukrepe preventivnega hitrega testiranja na prostovoljni osnovi in možnost financiranja hitrih testov za zaposlene. To bo dodatno zmanjšalo tveganja za širjenje okužbe, so prepričani.