danes se začenja

Odmerili bodo prve doze, med starostnike tudi Janša

S.R./STA
27. 12. 2020, 07.21
Posodobljeno: 27. 12. 2020, 07.43
Deli članek:

Danes se začenja cepljenje proti covidu-19. Najprej bodo na vrsti stanovalci in zaposleni v domovih starejših ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci. Premier Janez Janša bo ob tej priložnosti dopoldne obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru in nato še UKC Maribor.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa bo danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše. 

Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je v soboto povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne

Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pričakuje, da bi lahko do konca maja ali začetka junija v državi dosegli polovično precepljenost. 

Ne na "prvo žogo"

Pristojni prebivalce pozivajo, naj se odločijo za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto. "Zdaj imamo na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse," je v soboto dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Prebivalce je posvaril, naj ne skočijo "na prvo žogo" ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili. 

Začetek cepljenja bodo v nekaterih domovih starejših z obiski pospremili tudi vladni predstavniki. Premier Janez Janša bo dopoldne obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru in nato še Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer bodo cepili zaposlene.

Začetek v večini članic EU

Množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19 se danes začenja tudi v veliki večini preostalih držav članic Evropske unije. Pri cepljenju bodo imeli prednost oskrbovanci domov za starejše ter zdravstveni delavci. Štiri države bodo kampanjo cepljenja začele v ponedeljek, Nizozemska pa 8. januarja, medtem ko je Madžarska začela cepiti že v soboto. 

Članice Unije so prve pošiljke cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki je primerno za starejše od 16 let, prejele v soboto. Vsaka je dobila 9750 odmerkov. Pošiljke cepiva so iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu v članice EU ob poostrenih varnostnih ukrepih po večini prispele v zgodnjih urah sobotnega dopoldneva. 

Kdo bo prvi?

Kdo bo najprej prejel cepivo, se je odločila vsaka država članica posebej. Nekatere, med njimi Italija in Madžarska, bodo prve odmerke namenile zdravstvenemu osebju. Drugje, na primer na Hrvaškem in v Španiji, bodo po napovedih najprej cepili oskrbovance domov za starejše. Kasneje, ko bodo države prejele več cepiva, naj bi bilo cepljenje proti covidu-19 dostopno vsem. 

Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v EU. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU.