Nekaj novih izjem

Novosti v vladnih ukrepih, od ponedeljka odprte naslednje dejavnosti ...

S.R./STA
26. 12. 2020, 20.04
Posodobljeno: 27. 12. 2020, 06.59
Deli članek:

Vlada Janeza Janše je na sobotni dopisni seji sprejela nekatere spremembe, ki bodo začele veljati s ponedeljkom.

STA
Frizerji bodo zopet lahko poprijeli za škarje.

Sprememb pri vladnih odlokih smo že vajeni. Slovenska vlada je tokrat postregla s Odlokom o dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki bo začel veljati v ponedeljek 28. decembra, veljal pa bo do 4. januarja 2021, vključno s tem dnevom.

Kaj prinaša? Preprosto, med izjeme, ki so izvzete iz prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, so zdaj uvrstili tudi tržnice s hrano, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter storitve frizerskih salonov. Vse to se tako s ponedeljkom odpira. Kot so pojasnili na vladi, so bile v času od vstopa veljavnosti odloka "identificirane potrebe po izvajanju določenih dodatnih dejavnosti, ki so potrebne za delovanje družbe, njihova narava dela pa, upoštevaje omejitve iz odloka, omogoča njihovo kontrolirano izvajanje in zagotavljanje ustreznih ukrepov za preprečitev širjenja okužb".

Verski obredi pod strogimi omejitvami

Vlada je sicer sprejela še nekatere druge spremembe. Med drugim je veljavnost Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji podaljšala do 5. januarja. Skladno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa morajo verske skupnosti še naprej skrbeti za minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov. 

V praksi to pomeni, da se verske obrede lahko opravlja pod strogimi omejitvami. V zaprtih prostorih je na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa morajo ohranjati razdaljo metra in pol. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva.

Smiselno se morajo upoštevati tudi vsa splošno veljavna higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Muzeji tudi v primorsko-notranjski regiji

Do 5. januarja je podaljšala tudi veljavnost Odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. So pa med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije. Med izjeme, kjer se dovoljuje obratovanje muzejev in galerij, je vlada zdaj dodala primorsko-notranjsko statistično regijo, saj to "upravičuje število okuženih v zadevni statistični regiji," so zapisali na spletišču vlade. 

Nošenje maske

Vlada je do 8. januarja 2021 podaljšala tudi veljavnost Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Gre za odlok, ki določa obvezno nošenje mask ter obvezno razkuževanje rok z razkužilom ob vstopu v zaprt javni prostor.

Spomnimo, uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na prostem, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov, in v osebnih vozilih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva. 

Uporaba zaščitne maske pa ni obvezna za: 

- otroke do dopolnjenega 6. leta starosti;
- učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku;
- vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike in učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci;
- višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala; 
- osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre.