Napoved

Sneg za božič?

L.K.
24. 12. 2020, 21.20
Posodobljeno: 25. 12. 2020, 09.03
Deli članek:

Božično jutro je še zeleno, le na območju Bohinja sneži in višje ležečih predelih sneži.

Profimedia
Lahko pričakujemo takšno idilo? Najverjetneje ne.

Hladna fronta, ki nas je od severa dosegla zvečer, se je ponoči zadrževala nad severnim delom Slovenije, zato bo tam padavin več kot drugod, poročajo vremenoslovci Agencije RS za okolje. "Z dotokom hladnega zraka se bo meja sneženja spuščala, a bo božično jutro večinoma še zeleno, saj bo meja sneženja na nadmorski višini okoli 1000 metrov," so zapisali.

Nekoliko prepozno

Božični dan bo ostal oblačen, še se bodo pojavljale padavine, ki bodo oslabele proti večeru, na jugu pa šele v noči na soboto. Na severu bodo najmočnejše padavine dopoldne, na jugu pa popoldne, ko se bo hladna fronta pomaknila proti Jadranu in Balkanu. "Ob krepitvi padavin se bo meja sneženja spustila in bo večinoma med 400 in 600 metrov. Snežne odeje po večini nižin ne pričakujemo, saj bo izrazitejša ohladitev pri tleh prišla nekoliko prepozno. V zadnji fazi poslabšanja se bo tudi po nižinah dovolj ohladilo, a bodo padavine večinoma že oslabele in ponehale. Kljub temu pa lahko po malem sneži tudi po nižinah, a več kot tanke snežne odeje ne pričakujemo. V krajih nad 600 metri pa lahko zapade od 5 do 20 centimetrov snega."

Ne prav dolgo

V soboto se bo od zahoda jasnilo, najdlje bo ostalo oblačno na jugovzhodu Slovenije. Vetrovno bo, pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik, na Primorskem burja. Temperatura bo po nižinah od 1 do 5, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. Še hladneje bo v nedeljo, ko bo zjutraj le okrog -5 stopinj Celzija, v alpskih dolinah lahko tudi okoli -10 stopinj Celzija. Tudi čez dan bo hladno, po nižinah v notranjosti le okrog ničle. Čez dan bo večinoma sončno, proti večeru se bo od zahoda rahlo pooblačilo.

"Hladno vreme pa se ne bo prav dolgo zadržalo. Že v nedeljo bo nad zahodno Evropo nastalo novo obsežno in globoko ciklonsko območje, ki se bo spuščalo proti jugu. Naši kraji bodo ostali na prednji strani višinske doline, kar pomeni da bo nad naše kraje znova začel dotekati toplejši in vlažen zrak. Ponedeljek bo prinesel vremenski preobrat. V Alpah bo obilno snežilo, po nižinah pa bo sneg prehajal v dež. Zaenkrat še ne moremo prav dobro napovedati kako hitro bo veter spihal hladen zrak iz nižin, vsekakor pa bo oblika padavin zelo raznolika. Po nižinah bo ob koncu prevladal dež. Ponekod po nižinah in zlasti v gorah bo pihal okrepljen južni veter, povišana pa bo tudi gladina morja," so še zapisali.