Spletni glas

Ocenili ste, kakšen predsednik vlade bi bil Karl Erjavec

S.J.
25. 12. 2020, 07.33
Posodobljeno: 25. 12. 2020, 10.28
Deli članek:

Predsednik novopečene opozicijske stranke Desus Karl Erjavec nadaljuje iskanje manjkajočih glasov, potrebnih za izglasovanje konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše.

STA
Prvak Karl Erjavec išče podporo za mandatarja.

Erjavec načrtuje, da bi bila ta vložena do konca leta, a le če bo imel v parlamentu 46 glasov podpore. V naši spletni anketi je Erjavca kot povsem neprimernega kandidata ocenilo 84 odstotkov sodelujočih.

Predsednika in predsednici opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB so pred dvema meseca in pol potrdili začetek pogovorov za oblikovanje nove parlamentarne večine, ki naj bi prek konstruktivne nezaupnice strmoglavila vlado Janeza Janše in izvolila novega mandatarja.

Od tehničnega do političnega mandatarja

Najnižja podpora vladi

Po zadnji decembrski anketi Mediane je vlada Janeza Janše prejela najnižjo oceno dela do zdaj. Najbolj se je povečal delež tistih, ki njeno delo ocenjujejo kot zelo negativno (z 20,7 na 32,9 odstotka). Najnižjo oceno dela do zdaj je dobil tudi državni zbor.

Pobudo jim je v imenu civilne družbe kot prvopodpisani posredoval nekdanji minister v prvi Janševi vladi in ekonomist Jože P. Damjan, ki je bil pripravljen postati tehnični mandatar.

Za izvolitev novega mandatarja za sestavo vlade je v državnem zboru potrebnih 46 poslanskih glasov, Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati, Levica in Stranka Alenke Bratušek pa jih imajo skupaj le 39.

Opozicijske stranke so k sodelovanju povabile koalicijske SMC, NSi in Desus, čeprav je bilo jasno, da v Koaliciji ustavnega loka računajo predvsem na nezadovoljne poslance iz vrst SMC in Desusa.

Kmalu se je izkazalo, da Damijan ne bo dobil zadostne podpore za tehničnega mandatarja, vse glasneje pa se je začelo kot mandatarja omenjati nekdanjega predsednika Desusa in rekorderja po ministrskem stažu Karla Erjavca.

Iz močnih signalov, ki so iz članstva Desusa, je bilo že nekaj časa jasno, da bo stranka po izvolitvi Erjavca zapustila Janševo vlado.
Projekt KUL danes podpira 43 poslancev, stranke LMŠ, SD, Levica in SAB pa so priprave na izredni kongres Desusa izkoristile za prepričevanje poslancev SMC, da se pridružijo KUL, a jim v dveh mesecih in pol to še vedno ni uspelo.

»V načrtu imamo, da bi konstruktivno nezaupnico vložili do konca tega leta, se pravi v prihodnjem tednu. Pričakujem, da bomo v tem času zbrali dovolj podpisov, lahko rečem, da nam dobro kaže. Prepričan sem, da bomo imeli potrebno podporo, da bo konstruktivna nezaupnica uspela,« je v torek napovedal Erjavec.

Medtem ko ima Erjavec v KUL trdno podporo za mandatarja, pa uporabniki svetovnega spleta niso navdušeni nad sanjsko vrnitvijo že odpisanega politika.

Porazna podpora v anketi

Na naši spletni strani Svet24.si smo vas povprašali o tem, kakšen premier bi bil po vašem mnenju Karl Erjavec.

Kakšen premier bi bil po vašem mnenju Karl Erjavec?

Povsem neprimeren 84,20 %.

Težko se odločim 3,1 %.

Dober 5,7 %.

Glede na politične izkušnje odličen 7 %.

V anketi je sodelovalo več kot 11.000 naših bralcev, kar dobrih 84 odstotkov pa jih ocenjuje, da je v Belgiji rojen politik povsem neprimeren za to funkcijo.

Da bi bil Erjavec glede na politične izkušnje odličen premier, je ocenilo sedem odstotkov sodelujočih, slabih šest odstotkov pa je menilo, da bi bil dober predsednik vlade.

Nekaj več kot tri odstotke sodelujočih je bilo neopredeljenih oziroma se niso mogli odločiti glede tega vprašanja.

Tudi v opozicijskih strankah KUL Erjavca ne vidijo kot idealnega predsednika vlade, vendar ima v njihovih očem trenutno edini potencial, da v državnem zboru zbere podporo 46 poslancev za izglasovanje konstruktivne nezaupnice.

Predsednik največje stranke znotraj Koalicije ustavnega loka LMŠ Marjan Šarec poudarja, da bi bila v primeru predčasnih volitev Janševa vlada na oblasti še vsaj pol leta, česar pa si Slovenija po njegovem ne more privoščiti. 

»Odkrito priznam, da v drugačnih razmerah takšne podpore Karlu Erjavcu ne bi dali in bi razmišljali drugače. Vendar ne živimo v normalnih razmerah in treba je narediti vse, kar je v naši moči,« je na facebooku zapisal Šarec.

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon pa je napovedala, da bodo stranke KUL podprle tistega, ki bo v državnem zboru zbral 46 glasov. V javnosti so se zato pojavile nekatere informacije, da je za KUL izgubljen tudi Erjavec in da naj bi koalicija že iskala novo, tretje ime za mandatarja. Vpleteni to sicer zanikajo.

Twitter
Zapis pred hišo poslanca SMC Gregorja Periča FOTO (Perič) Poslanec SMC Gregor Perič opozarja na vse večje pritiske.

Pritiski na poslance

Poslanec SMC Gregor Perič je v pogovoru za nacionalno televizijo opozoril, da so njihovi poslanci pod vse večjim pritiskom. »Prejemamo pošto domov, maile, pojavljajo se tudi različne grožnje, tako ali drugače zavite ponudbe. Na tem političnem prizorišču dosegamo neko vrelišče,« je dejal. Po njegovih besedah je šlo vse skupaj predaleč. O tem drugi poslanci ne govorijo, ker se bojijo, da se bo stvar še poslabšala, sam pa se je odločil spregovoriti, je povedal.