velik naval na hitre teste

Marija Magajne: Če bo vse tako, kot je bilo napovedano, bo v nedeljo možno izvajati prva cepljenja

A.S.
22. 12. 2020, 22.50
Posodobljeno: 22. 12. 2020, 23.00
Deli članek:

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je komentirala poskusno množično testiranje s hitrimi testi, ki se je začelo danes in potrdila, da bodo prvi odmerki cepiva proti covidu-19 v Sloveniji že konec tedna.

Profimedia
Cepljenje proti covidu-19

Za hitro testiranje, s katerim so danes poskusno začeli v nekaterih slovenskih mestih, je med državljani kot kaže vladalo veliko zanimanje. Na ministrstvu za zdravje so do 17. ure prejeli podatke o opravljenih 1382 hitrih testih na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 142. S terena, predvsem iz prestolnice, so poročali, da je bilo precej gneče. Zato bodo v sredo organizirali več mest za testiranje, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne in v informativni oddaji Odmevi na nacionalni TV Slovenija povedal, da bo tudi na Kongresnem trgu v Ljubljani več izvajalcev, natančneje štiri mobilne ekipe. Dodala je tudi, da bodo zagotovili dodatne lokacije v tistih slovenskih krajih, kjer je pojavnost obolelih največja, predvsem na vzhodu države. 

Obveščanje o rezultatu in postopek ob pozitivnem testu

S terena je veliko informacij, da se je testiranja udeležilo kar nekaj tistih posameznikov, ki niso tako bolni, da bi šli k zdravniku, imajo pa blage znake okužbe, je dejala Marija Magajne. 

Udeleženci sicer dobijo sms-sporočilo, v njem pa je ob rezultatu tudi postopek ob pozitivnem testu. Od ponedeljka Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) enakovredno obravnava tako PCR kot antigenske teste. Zato tisti, ki so pozitivni na antigenskem testu, ne potrebujejo potrditve s PCR testom.

Če se bo izkazalo, da hitro testiranje doprinaša k omejevanju širjenja okužbe, bodo za tovrstno testiranje zagotavljali stalna mesta in izvajanje ponavljali.  Magajne je prav tako izpostavila, da je pomembno, da se hitra testiranja v nadaljevanju izvajajo v okoljih kot so šole in podjetja.

Bobo
Vrsta na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Cepljenje že konec tedna?

Dotaknila se je tudi cepljenja in potrdila, da bo Slovenija konec tedna prejela prve doze cepiva. Prve odmerke bodo v celoti najprej namenili najbolj  rizičnim prebivalcem, torej oskrbovancem v domovih starejših občanov. "Če bo vse tako, kot je bilo napovedano, bo v nedeljo možno izvajati prvo cepljenje," je dejala sekretarka.