Prek meja

Turistične agencije pogledujejo proti letu 2021 in upajo, da bo boljše kot letos

A. K.
23. 12. 2020, 06.45
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 08.38
Deli članek:

V času prepovedi prehajanja občinskih in/ali regijskih meja se Slovenci še vedno na lastno pest podajajo na dopustovanje v tujino.

sta
Križarjenja po vsem planetu bodo morala še počakati ...

V primerjavi s prejšnjimi leti, ko so bila evropska letališča decembra polna potnikov, namenjenih na božični oddih v toplejših krajih, letos vlada drugačna realnost. Medtem ko se mnogi iz Slovenije odpravljajo prek južne meje, na obisk k bližnjim sorodnikom, se redki odločajo, da bodo prečkali mejo do enega od bližnjih letališč v Avstriji, Italiji oziroma v Zagrebu ter od tam odpotovali dalje, v širni svet.

Zaostrovanje razmer

Ministrstvi za notranje in zunanje zadeve državljanom Slovenije odsvetujeta vsa nenujna potovanja oziroma svetujeta, naj ob morebitnem načrtovanju poti v tujino spremljajo epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preverijo pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti, so zapisali v službi za odnose z javnostmi ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Policist na meji ne more preprečiti izstopa iz države ali vstopa vanjo. Vsaj trenutno ne. Premier in začasni minister za zdravje Janez Janša je ob zastojih na mejnih prehodih s Hrvaško že sporočil ljudem, naj se ne odpravljajo prek meja, mejne režime pa lahko vnovič zaostri novi sev koronavirusa, ki se širi po Evropi. »Ponoči smo usklajevali ukrepe za popolno zaporo meja tako kot številne druge države. Če se bomo za to odločili, se bomo usklajevali v okviru Evropske komisije,« je v ponedeljek dejal premier.

Turistični agenti na voljo

Posamezniki, ki se odpravljajo na koronadopust, se za pomoč lahko obrnejo k agentom, a potujejo na lastno odgovornost in so ob tem tudi seznanjeni z vsemi obstoječimi omejitvami, je v telefonskem pogovoru za Svet24 pojasnila Tina Bizjak iz turistične agencije TuInTam. Podjetje v drugem valu tako rekoč miruje, in čeprav na spletni strani že ponujajo pakete za leto 2021, teh ne oglašujejo zaradi številnih neznank. »Mi lahko sledimo situaciji in upamo na najboljše,« pravi Bizjakova. Rezervacije za poletje 2021 so denimo že odprte, pri čemer obstaja »covid garancija«, ki zagotavlja vrnitev denarja, če bi bilo zaradi epidemioloških razmer potovanje onemogočeno.

Svet v rdečem

Znotraj držav članic EU so na zelenem seznamu zgolj Grenlandija ter posamezne enote Finske in Norveške. Zunaj Evrope je na omenjenem seznamu sledeča osmerica: Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Nova Zelandija, Ruanda, Singapur, Tajska in Urugvaj, pri čemer velja opozoriti, da ima vsaka od teh držav lastne omejitve za prihode iz tujine. Večina destinacij se kakopak nahaja na znamenitem rdečem seznamu, za katerega še vedno velja, da vas bodo ob vrnitvi zaradi morebitne okužbe z virusom napotili v karanteno za deset dni. »Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, pri čemer je bil test opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji ali posamezniku s seznama Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano,« pojasnjujejo na MNZ.

Sanjarjenje o boljših časih

Majda Faganel iz turistične agencije Gea pravi, da med ljudmi opažajo interes in željo po potovanju, pri čemer pa še niso pripravljeni na rezervacije. Z agencije so bili letos primorani odpustiti zaposlene, a se Faganelova kljub temu ne predaja in pravi: »Smo optimisti in računamo, da se bo iz tega kaj izcimilo, da premagamo to hudobijo.« Dodaja, da njene stranke tudi v tem času pokličejo na agencijo in »rade zaplavajo v tisti brezskrbni čas«, ko smo še potovali brez omejitev. Ni treba poudarjati, da je ravno turizem tista panoga, ki je utrpela največji udarec zaradi pandemije, okrevanje bo ravno tako zahtevno in počasno.