ukrepi delujejo, zagotavlja

Bojana Beović: Novi ukrepi niso potrebni, ampak bolj striktno upoštevanje že povedanega

A.S.
8. 12. 2020, 23.02
Posodobljeno: 8. 12. 2020, 23.25
Deli članek:

Po besedah Beovićeve je pričakovati, da bo odziv na cepljenje proti koronavirusu v Sloveniji slabši kot v drugih evropskih državah.

STA
Bojana Beović

Čeprav epidemiološke razmere v državi niso zavidanja vredne, protikoronske zaostritve pa nam že nekaj časa krojijo življenje, je infektologinja in vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović v informativni oddaji Odmevi na TV Slovenija dejala, da smo z ukrepi uspeli sploščiti krivuljo."Število hospitaliziranih ali tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje vendarle ne narašča. V oktobru so bile projekcije bistveno slabše, hospitaliziranih naj bi bilo 3000 ljudi, na intenzivni negi 700. Tem številkam smo se z ukrepi izognili," je dejala in izpostavila, da razmere vendarle niso takšne, da bi lahko prišlo do sproščanja. Ukrepi so po njenem mnenju "prijeli, ne pa dovolj dobro, da bi nas za nekaj časa rešili omejitev".

O odpiranju trgovin

Beovićeva je komentirala pozive ministra za zdravje Tomaža Gantarja k zaustavitvi gospodarstva in neodobravanj slednjega s strani gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je predlagal korenito spremembo strategije boja proti epidemiji. "Kako je treba organizirati delo, da se okužbe ne prenašajo, je znano. Že mesece pozivamo, da je potrebna dosledna inšpekcija, da je treba mobilizirati ne samo sanitarne inšpekcije, ampak tudi delovno inšpekcijo, ki bi v podjetjih pomagala urediti razmere, na tak način, da se okužbe ne bi prenašale oziroma da bi se ta del okužb pri delovno aktivni populaciji dejansko zmanjšal. Novi ukrepi niso potrebni, ampak striktno upoštevanje tega, kar je bilo zdavnaj povedano," je bila jasna.

V gospodarstvu trdijo, da je možnost okužbe ob upoštevanju ukrepov v trgovinah, majhna. Beovićeva je potrdila, da je pri strankah možnost okužbe res manjša, da pa "trgovine predstavljajo delovna mesta, vozlišča, kjer se zaposleni med seboj srečujejo, odprtje trgovin pa bi pomenilo dodatna takšna srečevanja. Če bi bili pri nas bolj dosledni pri njihovem izvajanju, bi bilo možno po tem času marsikaj odpirati, vendar žal ni tako".

Predlogi svetovalne skupine?

Vlada bo spet pretresala protikoronske ukrepe, Beovićeva pa je dejala, da strokovna skupina vladi ne bo predlagala nič posebnega. "Kot veste so sprejeti kriteriji za odpiranje dejavnosti, dejavnosti so razvrščene glede na to, v kakšni situaciji bi se lahko odpirale. Tukaj zaenkrat ni kaj dodati, na vsak način pa bi bilo smiselno premisliti in sprejeti dogovor z gospodarstvom, kaj storiti, da obrnemo tok okužb navzdol," je pojasnila.

Je v Sloveniji pričakovati slabši odziv na cepljenje kot drugod po Evropi?

Povedala je, da je Slovenija med državami, ki negativno izstopa po deležu precepljenih proti gripi. Po njenih besedah je pričakovati, da bo tudi odziv na cepljenje proti koronavirusu v Sloveniji slabši kot v drugih evropskih državah. Po izračunih pa bi za zaustavljanje epidemije zadoščala 60-odstotna precepljenost populacije.