"že en mesec stopicamo na mestu"

Soustanovitelj Sledilnika za covid-19: Situacija je daleč od dobre

A.S.
5. 12. 2020, 08.55
Posodobljeno: 5. 12. 2020, 15.51
Deli članek:

Soustanovitelj Sledilnika za covid-19 Luka Renko je spregovoril o zapletu s podatki in trenutni epidemiološki situaciji v državi.

Luka Renko je včeraj v informativni oddaji Odmevi na nacionalni TV Slovenija spregovoril o zapletu glede podatkov, ki jih sledilnik včeraj prvič ni dobil. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer kasneje na tiskovni konferenci obljubil, da bo sledilnik podatke še vedno dobival.  "Iz ene inštitucije se ta dejavnost zbiranja in objavljanja podatkov prenaša na drugo institucijo. Smo v prehodnem obdobju," je dejal Kacin. 

Renko je potrdil, da jih je inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, ki sicer zbira podatke od začetka epidemije, včeraj res obvestil, da ne bodo pošiljali več teh zbirnih podatkov ter da pričakujejo, da bodo v prihodnje podatke dobivali od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Renko je dejal, da v okviru sledilnika, ki je sicer projekt prostovoljcev, dnevno dela od 40 do 50 ljudi, tedensko približno 100. Gre za znanstvenike z različnih področij: raziskovalce iz naravoslovnih, družboslovnih ved, razvijalce vizualizacij, ... 

COVID-19 sledilnik
V okviru sledilnika dnevno dela od 40 do 50 ljudi.

Soustanovitelj sledilnika pa je med drugim spregovoril tudi o trenutnih epidemioloških razmerah v državi.  "Dejstvo je, da že en mesec stopicamo na mestu. Zdaj smo že en mesec na precej visokih dnevnih številkah, hospitalizacije so na vrhuncu kapacitet, se praznijo in polnijo dnevno. S tega vidika smo zagotovo v neki poziciji, ki ni dobra," je dejal in omenil Gorenjsko, kjer je bila rast novoodkritih primerov koronavirusa skokovita, a jim je uspelo trend obrniti v hitro upadanje. "Podobno je bilo pri osrednjeslovenski regiji, ki pa zdaj znova stagnira, ostale regije pa imajo še vedno rast. Ta rast je po navadi hitrejša, kot pa je upadanje v drugih regijah, zato se lahko hitro zgodi, da bo rast drugih regij prehitela upadajoče regije in bomo ponovno v splošni rasti. S tega vidika je situacija daleč od dobre. Tudi pogovori o sproščanju, o omejevanju ukrepov k temu ne pripomorejo. Tukaj pomaga samo to, da se bolj odgovorno vedemo, da zmanjšamo stike in navsezadnje zamejimo širjenje virusa," je pripomnil Renko.