Slovenija

Vlada bo po ustavnem "presenečenju" napake popravljala v soboto

C.E./STA
4. 12. 2020, 19.43
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 19.46
Deli članek:

Po odločitvi ustavnega sodišča mora vlada reagirati.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je odzvalo na odločitev ustavnega sodišča, da so ukrepi, povezani z izobraževanjem na daljavo, neveljavni. Zapisali so, da gradivo, s katerim se bodo odzvali na odločitev, še usklajujejo, vlada pa naj bi ga obravnavala na sobotni dopisni seji. V odzivu so tudi zapisali, da bo gradivo sledilo oceni epidemiološke slike v državi in "s tem povezani skrbi za zaščito zdravja udeleženih v vzgoji in izobraževanju". 

Ustavno sodišče je namreč v četrtek za neveljavne označilo sklepe vlade, s katerimi je ta podaljševala ukrepe za zajezitev epidemije v vzgoji in izobraževanju, sprejete v obliki odloka, in sklep ministrice za izobraževanje o izobraževanju na daljavo. Ocenilo je, da gre pri sklepih za predpise, ki morajo biti objavljeni v uradnem listu, sicer niso veljavni. Posledično je po navedbah ustavnih sodnikov prenehala tudi veljavnost samega odloka o začasni prepovedi zbiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Vladi je dalo sodišče tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem, sledi iz sklepa, objavljenega v uradnem listu.

Služba vlade za zakonodajo je v izjavi zapisala, da bo vlada po odločitvi sodišča tako znova odločala o ukrepih in jih bo "glede na stališče, da gre za predpise", objavila tudi v uradnem listu.

Vladna služba za zakonodajo je sicer poudarila stališče vlade, da so bili vsi ukrepi sprejeti na pregleden in javen način ter po njenem mnenju tudi ustrezno predstavljeni in objavljeni. Vse navedeno po mnenju vlade velja tudi za akte, s katerimi je podaljševala ukrepe. Odločitev sodišča je vlado presenetila, "saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe, ni postavilo na takšno stališče".