"Socialni dialog je mrtev"

Zaradi napovedane zamrznitve minimalne plače priprave na splošno stavko

G.G./STA
4. 12. 2020, 17.17
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 18.09
Deli članek:

V sedmem protikoronskem paketu je predvidena zamrznitev minimalne plače. To je dokončno razjezilo sindikate javnega sektorja.

Bobo
V Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije je včlanjenih več kot 71.000 uslužbencev v javnem sektorju.
Premier Janez Janša je v odzivu na Twitterju pojasnil, da pogajanja in pogovori v okviru Ekonomsko-socialnega sveta še potekajo. "Vlada ni prejela (kaj šele sprejela) še nobenega uradnega predloga," je dodal.

Na današnji izredni seji je predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije sklenilo, da začne s pripravami na splošno stavko. Ugotovili so, da vlada "tudi pri pripravi predloga sedmega protikoronskega zakonskega paketa (PKP7) nadaljuje s prakso neenakopravne obravnave socialnih partnerjev," so zapisali v sporočilu za javnost.

Medtem pa delodajalsko stran že seznanja z osnutki sedmega protikoronskega zakona, v katere vključuje tudi njene predloge, so opozorili. A ti predlogi imajo neposreden negativen učinek na zaposlene z najnižjimi dohodki, saj vključujejo zamrznitev minimalne plače. Ta bi se morala v skladu z zakonom zvišati v začetku prihodnjega leta.

V predsedstvu konfederacije sindikatov javnega sektorja se zavedajo, da je epidemija covida-19 močno prizadela gospodarstvo. Prav je, da podjetja dobivajo krepke subvencije, so zapisali, a opozorili, da je močno prizadela tudi delavce in njihove družine, zlasti tiste z najnižjimi dohodki. "Zato so predlogi za zamrznitev minimalne plače nespodobni in nesprejemljivi," so poudarili.

O aroganci oblastniške moči

Ocenili so, da vlada v dogovoru z delodajalci epidemijo zlorablja za odstop od zakonsko dogovorjenega zvišanja minimalne plače, pri čemer krši osnovna pravila socialnega partnerstva, ki do zdaj v Sloveniji niso bila vprašljiva. "Odgovornost, da socialnega dialoga v naši državi ni več, da je ta mrtev, pa nosi izključno vlada, ki sploh ne skriva več, da bo spremembe uveljavljala z aroganco oblastniške moči," so poudarili.

Predsedstvo konfederacije je zato soglasno sklenilo, da z današnjim dnem začnejo priprave na splošno stavko, da bi preprečili uveljavitev zamrznitve minimalne plače.