spremembe na trgu taksijev

Vlada bi odprla vrata Uber taksijem

B.K./STA
4. 12. 2020, 14.21
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 14.54
Deli članek:

Infrastrukturno ministrstvo je vladi v obravnavo posredovalo predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša tudi zakonsko podlago za delovanje platform, kot je Uber. Vozniki prek teh platform bi po predlogu potrebovali licenco, med novostmi pa je tudi odprava obvezne uporabe taksimetra za taksiste.

Bobo
Fotografija je simbolična

Kot je zapisano v gradivu, objavljenem na spletnih straneh vlade, je sprememba zakona nujna, da se v Sloveniji omogočijo nove oblike prevozov oseb. Predlog novele želi omogočiti, da se v Sloveniji omogočijo inovativne in napredne tehnologije, ki lahko zagotovijo, da si ponudniki storitev delijo sredstva, čas in znanje ter spretnosti, uporabniki pa pridejo do novih storitev z razširjeno ponudbo in nižjimi cenami.

Taksimetri ne bodo več obvezni

Predlog spremembe zakona spreminja izvajanje taksi prevozov in najema vozila z voznikom, predlaga pa tudi zmanjšanje administrativnih ovir za izvajanje taksi dejavnosti. Pogoji za uporabo elektronske aplikacije za avtotaksi prevoze in pri najemu vozila z voznikom bi bili enaki, kar zagotavlja enako obravnavo obeh vrst prevoza.

Taksimetri tako ne bi bili več obvezni tudi za taksiste. Ker se pri prevozih, dogovorjenih prek spletnih platform, cena prevoza in pot dogovorita vnaprej, s čimer ima potnik zagotovilo ponudnika, so zahteve za dodatno zaščito, kot je taksimeter, po navedbah infrastrukturnega ministrstva namreč nepotrebne.

Licenca tudi za voznike Uberja

Vozniki, ki bodo ponujali prevoze prek digitalnih platform, bodo kljub temu potrebovali licenco. Najem vozila z voznikom je namreč mogoče izvajati kot prevoz enega potnika ali največ osem potnikov, tak prevoz pa lahko izvede samo licencirani prevoznik oziroma subjekt.

Prevozi, dogovorjeni s pomočjo sodobnih tehnoloških platform, se izvajajo v skladu z zakonodajo, ki ureja prevoze, in ne sodijo med storitve informacijske družbe, saj je podlaga za izračun cene prevoza in opravljena storitev v prometu. Zato je treba omogočiti tudi izvajanje taksi prevoza z uporabo elektronske aplikacije, so pojasnili na ministrstvu.

Beseda tudi občinam

Besedo pri postavljanju pravil bodo imele tudi občine, ki bodo lahko določile standard kakovosti, ki predpisuje vrsto pogona ter videz vozila in njegovo starost. S tem bodo po navedbah ministrstva lahko sledile okoljskim ciljem lokalne skupnosti in zagotavljale ustrezno raven prevozov.

Taksisti spremembam zakonodaje nasprotujejo

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je zakonsko podlago za platforme, kot je Uber, napovedal julija. Taksisti spremembam zakonodaje večinoma nasprotujejo, saj tovrstne platforme označujejo kot nelojalno konkurenco.