spremljanje epidemije

Sledilniku odrekli dostop do podatkov o okužbah

B.K.
4. 12. 2020, 12.39
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 12.41
Deli članek:

Spletni portal covid-19.sledilnik.org ne bo več prejemali jutranjega števila okuženih testiranih na novi koronavirus.

COVID-19 sledilnik
covid-19.sledilnik.org

"Včeraj smo bili obveščeni, da več ne bomo prejemali jutranjega zbirnega poročanja števila laboratorijsko testiranih in prvič pozitivnih vzorcev na SARS-CoV-2," so zjutraj na twitterju sporočili ustvarjalci portala Covid sledilnik.

Ob tem so zagotovili, da bodo dnevne statuse še vedno nadaljevali, a zaenkrat ne vejo, v kakšni obliki in kakšni frekvenci bodo to počeli.

Objasnili so, da z vsemi vpletenimi nadaljujejo dialog in skušajo razumeti razloge za spremembo, iščejo tudi rešitve. Poudarili so tudi, da to ni odločitev Vlade Republike Slovenije, a so dodali, da bi splošna ureditev prostega statusa podatkov o Covid-19 pri tem pomagala. Niso sporočili kdo jim je dostop do podatkov odrekel in zakaj.

Avtorji portala pričakujejo, da bodo podatki še vedno na voljo v popoldanskem času, a dodajajo da so vseeno "izvzeti iz pomembnega podatkovnega toka."

Kacin umirja: podatki bodo

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je kasneje na današnji novinarski konferenci sicer obljubil, da bo sledilnik podatke še vedno dobival. "Iz ene inštitucije se ta dejavnost zbiranja in objavljanja podatkov prenaša na drugo institucijo. Smo v prehodnem obdobju," je dejal Kacin.