načrtovano sproščanje

Gantar: To predvidevamo za konec letošnjega leta

B.K.
3. 12. 2020, 16.13
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 22.24
Deli članek:

Vse je odvisno od nas, pravi minister.

STA
Tomaž Gantar

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na današnji novinarski konferenci izrazil upanje, da bo do konca leta situacija z epidemijo boljša in da bomo praznike lahko preživeli v bolj normalnih razmerah. Vsi si želimo, da bi lahko normalno zaživeli, kar je bil tudi razlog za pripravo dokumenta o načrtu sproščanja ukrepov. V načrtu je jasno zapisano kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni za mehčanje ukrepov, da se to lahko zgodi na varen način.

Ukrepe lahko sproščamo "šele v trenutku, ko bomo zanesljivo vedeli, da bomo lahko v bolnišnicah zagotovili tudi zadostno število postelj za tiste, ki bi potrebovali morabitno zdravljenje," je dejal Gantar. "To je tisti glavni omejitveni dejavnik, po katerem se ravnamo glede samih ukrepov," je razložil.

Dva kriterija

Dva indikatorja, ki jih bodo na ministrstvu spremljali sta 7-dnevno povprečje pojavnosti okužb in število zasedenih postelj v slovenskem zdravstvenem sistemu. 7-dnevno povprečje bo ministrstvo upoštevalo zato, da po eni strani ukrepi ne bodo po nepotrebnem trajali predolgo, kot bi, če bi spremljali 14-dnevno pojavnost, po drugi strani pa, da se glede rahljanja vladi ne bo treba odločati na podlagi dneva ali dveh izboljšanja. "Zanima nas bolj konstanten trend," je bil jasen Gantar.

Tudi po regijah

Gantar je sicer pojasnil še, da bo pri sproščanju zadostovalo, če bo izpolnjen eden od obeh kriterijev. Ko bo sedemdnevno povprečje števila novoodkritih primerov okužbe padlo pod 1000, pod 1000 pa bo padlo tudi število hospitaliziranih, pride v poštev tudi sproščanje po regijah. Razmere bodo spremljali vsak dan, je še dejal ter dodal, da za vlado ni nobena težava tudi sproščanje ukrepov preko vikenda. "Tisti hip, ko bo kriterij izpolnjen, imamo ministri nalogo, da pripravimo tudi ustrezne odloke in spremembe," je pojasnil Gantar.

Trenutno v črni fazi

Za zdaj se nahajamo v najhujši, črni fazi. Ko se bodo okužbe spustile pod 1350 na 100.000 prebivalcev, ali število hospitaliziranih pod 1200, bomo zlezli v rdečo fazo, kjer se bo v omejenem obsegu sprostil javni potniški promet, odprli se bodo muzeji in galerije, knjižnice ter frizerji, manikerji, pedikerji. Veljale bodo še vse higienske in zaščitne omejitve.

V naslednjih fazah se bodo ukrepi še dodatno sproščali, vse dokler ne bi prišli do zelene faze, kjer bodo ukrepi večinoma ukinjeni, prepoved delovanja bo veljala še za bare in diskoteke.

Ukrepi, ki jih imamo v Sloveniji so dokaj ostri. Glede na to, da podobne ukrepe sprejmajo vse evropske države, pri nekaterih pa se je stanje že izboljšalo, je minister izrazil pričakovanje, da bo v kratkem času do izboljšanja prišlo tudi pri nas. "Vse je odvisno od nas," je poudaril Gantar. "Od tega ali v ukrepe verjamemo pa do tega, da jih v celoti spoštujemo."

Glede odpiranja gostinskih lokalov bo vlada po Gantarjevih besedah počakala, da število okužb pade "krepko pod 300" dnevno v tedenskem povprečju. Šele, ko se bomo približevali tej številki, bo vlada pripravila kriterije za odpiranje. "Žal je pač dejstvo, da so na podlagi izkušenj večine držav tudi gostinski lokali tisti, ki predstavljajo eno večjih groženj pri širjenju okužbe z novim koronavirusom," je po poročanju STA dodal zdravstveni minister.