POMOČ V MILIJONIH

Koliko kriznega denarja je romalo v roke državljanov

Ž.K.
4. 12. 2020, 06.55
Deli članek:

Furs in zavod za zaposlovanje sta ustanovi, ki izvajata največji del vladnih ukrepov, ki so namenjeni finančni pomoči podjetjem in posameznikom. Ogledali smo si, koliko denarja sta že izplačali.

Bobo
Večji del pomoči je namenjen ukrepu nadomestila plačila za čakanje na delo.

Vlada pripravlja že sedmi protikoronski paket, ki bo državljanom in državljankam ter podjetjem pomagal prebroditi krizo zaradi epidemije koronavirusa. Prvih šest paketov se že uresničuje in pogledali smo, koliko denarja so posamezniki in podjetja že prejeli. Zavod za zaposlovanje je v torek na podlagi veljavnih zakonov nakazal novih 10,1 milijona evrov za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanje na delo ter za nadomestila zaradi karantene in višje sile. Skupna vrednost izplačil je tako dosegla že 322,7 milijona evrov.

Čakanje na delo

Od marca do konca oktobra je zavod izvedel 50 izplačil v skupni vrednosti 312,57 milijona evrov, namenjenih ukrepom čakanja na delo, karantene, skrajšanja delovnega časa in začasnega denarnega nadomestila. Za čakanje na delo so nakazali 301,8 milijona evrov, za karanteno 412.294 evrov, za skrajšanje delovnega časa 9,3 milijona evrov in za ukrep začasnega denarnega nadomestila 913.822 evrov.

Tudi mi smo (Samo)zaposleni
Samozaposleni bodo 10. decembra prejeli drugi temeljni mesečni dohodek.

Rešene vloge

Trenutno je aktualno reševanje vlog za skrajšani delovni čas po tretjem in petem protikoronskem zakonu. Do nedelje so na podlagi slednjega prejeli 51.057 vlog za čakanje na delo za 72.731 zaposlenih, medtem ko je bilo za karanteno in višjo silo 27.712 vlog delodajalcev za 58.558 zaposlenih. Za skrajšani delovni čas na podlagi tretjega protikoronskega zakona so prejeli 13.894 vlog delodajalcev za 63.364 zaposlenih. Od začetka izvajanja interventne zakonodaje, torej od marca letos do konca novembra, so prejeli skupno 142.215 vlog delodajalcev za 606.022 zaposlenih.

Na zavodu za zaposlovanje izpostavljajo, da čeprav gre za veliko število prejetih vlog, so vloge, prejete po prvih štirih interventnih zakonih, v povprečju rešili v 14 dneh. »To pomeni, da smo do zdaj rešili približno 98 odstotkov vseh vlog delodajalcev do vključno četrtega protikoronskega zakona. Nerešenih ostaja nekaj pritožb in vloge, kjer so potrebne dopolnitve,« so pojasnili.

Nataša Juhnov
Vlada bo podjetnikom poravnala tudi del obratovalnih stroškov.

Pomoč podjetnikom 

Drugi državni organ, ki skrbi za izplačila in pomoč podjetjem in državljanom, je Finančna uprava republike Slovenije (Furs). Prek Fursa so izvedli oprostitev plačila od vseh izplačanih nadomestil za delavce, ki so na začasnem čakanju na delo, in za delavce, ki ne delajo zaradi višje sile (varstvo oziroma izobraževanje otroka, nezmožnost prihoda na delo …), v višini 126.058.780,75 evra. Ta znesek je namesto delodajalcev plačala država. Prav tako je država vplačala 433.668.402,78 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delavcev, ki so v času prvega vala epidemije delali; 83,2 milijona evrov je šlo za zagotovitev temeljnega mesečnega dohodka samozaposlenim, kmetom, verskim uslužbencem in družbenikom v času prvega vala. V prvi tranši za izplačilo temeljnega mesečnega dohodka je bilo 27,3 milijona evrov, ki jih je država razdelila 25.883 upravičencem. V okviru ukrepov iz prvega vala je država namesto zavezancev vplačala za 48 milijonov evrov prispevkov. Ob tem pa je bilo še za 27,1 milijona evrov odloženih prispevkov za kmete in samozaposlene ter 92,4 milijona odlogov plačil ostalih davčnih obveznosti in za 164,2 milijona evrov odobrenih vlog za obročno odplačilo davčnih obveznosti.