ni enostavnih rešitev

To so protikoronski ukrepi Koalicije ustavnega loka

C.E.
3. 12. 2020, 12.27
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 15.10
Deli članek:

Kakšen bi bil odgovor na epidemijo koronavirusa, če bi Koalicija ustavnega luka (KUL) prevzela oblast? Danes so predstavili svoje ukrepe.

Bobo
Jože P. Damijan pravi, da je načrt plod skupnega razmisleka strank KUL.

V KUL menijo, da je vladi pomladni val epidemije »uspešno prebrodila«, jesenski val pa je pričakala »povsem nepripravljena«. V KUL pravijo, da ni enostavnih in hitrih rešitev, odgovor je lahko le »strokovno pripravljen in in jasno komuniciran celovit načrt, ki zna skupaj misliti zdravstvo, gospodarstvo, socialno in javno življenje«.

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je na novinarski konferenci kot enega najpomembnejših ukrepov za preprečevanje širjenja virusa izpostavil pravilno prezračevanje notranjih prostorov. 

Kakšni so torej njihovi predlogi. Razvrstili so jih v več sklopov, spodaj navajamo le nekatere, v celoti pa jih lahko preberete TUKAJ.

V bolnišnicah želijo zagotoviti dodatnih 1000 do 1500 postelj. Povečati uporabo hitrih antigenskih testov. Odprli bi vrtce in pouk v osnovnih šolah do 5. razreda. Preklicali bi neučinkovite ukrepe, kot sta omejitev prehajanje med občinami in nošenje na mask na prostem, ko je možna dovolj velik razdalja. Omenjajo 100 odstotno povračilo nadomestila za čakanje. Vrednost bonov bi povečali na 350 evrov na osebo, uporabo pa bi razširili na različne dejavnosti v turizmu, športu in kulturi. Podjetjem, ki zaradi omejitvenih ukrepov ne morejo poslovati, bi država samodejno krila 80 odstotkov izgubljenih prihodkov, ostale prizadete dejavnosti pa bi bile upravičene do pavšalnega financiranja dela fiksnih stroškov v višini tisoč evrov na zaposlenega. 

Predvideni mandatar KUL Jože P. Damijan je pojasnil, da bi predlog ukrepov znašal okoli dodatnih 600 milijonov evrov v naslednjih treh mesecih.