Prebožični naval

Prepričani, da trgovina ni žarišče okužbe. Ukrepi pa jih "potiskajo na rob obstoja"

G,G,/STA
3. 12. 2020, 10.40
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 10.45
Deli članek:

Medtem ko vlada razpravlja o morebitnem sproščanju nekaterih ukrepov, so v trgovinski zbornici vlado znova pozvali, da omogoči obratovanje prodajaln, pozvali pa so tudi k vključitvi ukrepov za pomoč trgovcem v sedmi protikoronski zakon.

Bobo
V trgovskih centrih so odprte le nekatere prodajalne.
Vsa trgovska podjetja so v času, ko so obratovala, spoštovala vse vladne ukrepe, stroge zaščitne ukrepe in priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja virusa med prebivalci in jih bodo dosledno spoštovala tudi v prihodnje, zagotavljajo v TZS in dodajajo, da je tveganje za prenos okužb v trgovini zato majhno.

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so zapisali, da ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa zajemajo tudi gospodarske dejavnosti, ki niso vir prenosa okužb. Tako so že več tednov zaprte tudi trgovine, kjer je mogoče zagotavljati ustrezno razdaljo med ljudmi in dosledno upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Uradni podatki NIJZ o deležu potrjenih primerov okužb kažejo, da dejavnosti, ki jih opravljajo člani TZS, ki ne smejo obratovati, niso vir širjenja okužb. To potrjujejo tudi zadnji anketni podatki zbornice, saj je so v obdobju med 19. in 30. novembrom zabeležili celo upad okužb v trgovini, in sicer z 1,9 na 1,4 odstotka. "Trgovina torej ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci," poudarjajo.

Da trgovina ni vir okužb, po navedbah zbornice nenazadnje pritrjuje tudi strokovna skupina za covid-19. "Obstoječe ukrepe je zato treba ponovno pretehtati in zagotoviti njihovo sorazmernost v primerjavi s pojavom okužb," so navedli v TZS. Dodali so, da so prodajalne z vladnim odlokom letos že drugič zaprte za več tednov, da pa se epidemiološka slika kljub temu ne izboljšuje. "To pomeni, da zaprtje dobršnega dela gospodarstva ni prineslo pričakovanih rezultatov," navajajo.

V zbornici so prepričani, da odlok, ki prodajalnam onemogoča poslovanje, povzroča nesorazmerno gospodarsko škodo in jih potiska na rob obstoja, ob tem pa nastaja ogromna gospodarska škoda na državni ravni. "Dokaz za to je že več kot 10.000 na novo prijavljenih oseb iz trgovinske dejavnosti na Zavodu RS za zaposlovanje," so navedli v zbornici.

Vlado so zato pozvali, naj čimprej sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo podjetja iz trgovinske dejavnosti znova lahko obratovala. Zaradi prihajajočih predbožičnih nakupov je to po prepričanju zbornice treba narediti čimprej. "Če se bo z odprtjem prodajaln odlašalo še kar naprej, bodo potrošniki izpostavljeni nesorazmernemu navalu na prodajalne, s čimer se bo možnost okužb povečala," menijo.

TZS je vlado tudi pozvala, da s ciljem vsaj delne ublažitve nastale gospodarske škode zaradi vladnih ukrepov, v sedmi protikoronski zakon vključi ukrepe pomoči za nadomestilo škode, ki je tem podjetjem nastala in še nastaja. "To pomeni, da mora biti pomoč za zaprta podjetja ločena od pomoči, ki jo je deležno ostalo gospodarstvo in prebivalstvo, kar je tudi primerljiva evropska praksa. Pomoč naj bo ciljno usmerjena na dejavnosti, ki imajo z odlokom prepovedano poslovanje in so tik pred propadom," navajajo.