snežna odeja prekrila večji del države

Nevarnost poledice in žleda, previdno na cestah

A.S./STA
3. 12. 2020, 07.42
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 09.02
Deli članek:

Na Agenciji RS za okolje opozarjajo na nevarnost nastajanja žledu in poledice.

Bobo
Na pot se odpravite prej kot običajno in samo z ustrezno zimsko opremo, opozarja prometno-informacijski center.

Ponoči se je sneženje okrepilo, snežna odeja je prekrila večji del države. Ponekod se obeta otoplitev, zaradi česar bo sneg prehajal v dež. Na Agenciji RS za okolje (ARSO) zato opozarjajo, da na prehodu med Primorsko in Notranjsko obstaja nevarnost nastajanja žledu in poledice. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bo ponoči sicer zapadlo še 15 do 25 centimetrov snega.

Uprava za zaščito in reševanje RS obenem opozarja na možnost poledice tudi v Pomurju.

Zajem zaslonske slike (Arso)
Ponekod obstaja nevarnost poledice in žleda, opozarja Arso.

Kako kaže?

Po podatkih ARSO bo ponoči oblačno, sneženje v notranjosti se bo nekoliko okrepilo, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Do jutra bodo padavine oslabele in zjutraj v zahodni polovici Slovenije že ponehale. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja. Jutranje temperature bodo od -4 do 0, na Goriškem in ob morju okoli štiri stopinje Celzija.

Promet

Na cestah so posipne in plužne skupine, potovalni časi pa so daljši. Na pot se odpravite prej kot običajno in samo z ustrezno zimsko opremo. 

Prelaz Vršič je zaprt, na cesti čez prelaz Ljubelj so obvezne verige na avstrijski strani. Mejna prehoda Starod in Jelšane sta zaprta za tovorni promet proti Hrvaški, poroča prometno-informacijski center.

Prometno-informacijski center
Zimske razmere na cestah (posnetek iz v Šentruperta).

Težave že včeraj

Prvo sneženje v prihajajoči zimi je v sredo že povzročalo težave na slovenskih cestah. Razmere so bile zahtevne predvsem v zahodnem delu Slovenije. Popoldne je bila tako zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta primorska avtocesta med Senožečami in Nanosom, med Postojno in počivališčem Ravbarkomanda pa je proti Ljubljani promet potekal le po enem pasu.

Bobo
Prvo sneženje v prihajajoči zimi je v sredo že povzročalo težave na slovenskih cestah.