zastoj financiranja

Borut Pahor: Obstoj Slovenske tiskovne agencije ne sme biti ogrožen

A.S./STA
2. 12. 2020, 15.10
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 15.13
Deli članek:

Slovenska tiskovna agencija kot agencijski servis opravlja pomembno poslanstvo v javnem interesu, zato njen obstoj ne sme biti ogrožen, meni predsednik republike Borut Pahor. Vlado in vodstvo agencije je zato pozval, da skladno s predpisi razčistita vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja STA, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Profimedia
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Predsednik republike je namreč v torek sprejel direktorja STA Bojana Veselinoviča v zvezi z vprašanjem financiranja in delovanja STA. Danes se je predsednik o tem po telefonu pogovarjal tudi z direktorjem urada vlade za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo, so še navedli v uradu predsednika republike.

Vlada je namreč v ponedeljek sprejela informacijo Ukoma o nezmožnosti izvajanja pogodbe s STA o opravljanju javne službe, pri čemer Ukom STA ni izplačal oktobrskega nadomestila za opravljanje javne službe.

Ukom je v informaciji zapisal, da so za namen sklenitve pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021 direktorja STA Veselinoviča pozvali k predložitvi dokumentov, iz katerih bi lahko razbrali finančno poslovanje STA. Trdijo, da jim Veselinovič tega ni poslal, zato Ukom ne more nadaljevati z izplačevanjem zahtevkov za plačilo nadomestila za opravljanje javne službe.

Vodstvo STA je Ukomove navedbe zavrnilo. Po njihovi presoji Ukom nima pravne podlage za prenehanje financiranja javne službe obveščanja, ki jo na podlagi letne pogodbe izvaja STA. STA namreč izpolnjuje vse obveznosti iz naslova pogodbe za opravljanje javne službe za leto 2020 in zakona o STA, so navedli.