Zlatko razmišlja, da se ne bo pritožil

Prejšnji minister za kulturo Zoran Poznič meni, da je to, kar se je zgodilo Zlatku, nesprejemljivo

Žiga Kariž
2. 12. 2020, 20.00
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 10.23
Deli članek:

Odločba, ki jo je izdalo ministrstvo za kulturo, je mestoma težko razumljiva in popolnoma neutemeljena, a Zlatko razmišlja, da se ne bi pritožil.

ITF
Zlatko je med bolj vidnimi protivladnimi protestniki.

Glasbenik Zlatan Čordič - Zlatko je v ponedeljek prejel odločbo ministrstva za kulturo, s katero ga obveščajo, da ga bodo izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi. Uradniki so v dokumentu zapisali, da so pri preverjanju izpolnjevanja pogojev ugotovili, da Zlatko v zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem svoj čas namenja »drugim dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi«.Če se vam zdi stavek čuden,se opravičujemo v imenu ministrstva za kulturo, saj le povzemamo njihovo formulacijo. Sporočili so še, da se njegove aktivnosti lahko razumejo celo kot protipravna in da taka oseba ne more uživati posebnega statusana področju samozaposlenih v kulturi. In nato dodali,da so oceno njegovega dela naredil na podlagi javno dostopnih podatkov in objav v javnih medijih. 

Kaj prinaša status? 

Iz številnih odzivov na spletu je razvidno, da širša javnost niti ne ve, kaj pomeni status samozaposlenega v kulturi. Zato je treba najprej pojasniti, kaj je Zlatko prejemal od države in česa ne. Status samozaposlenega v kulturi sam po sebi pomeni le pravno obliko,v kateri posameznik posluje, torej mu omogoča, da izdaja račune in plačuje prispevke ter davke. Tisti samozaposleni, ki jim ministrstvo prizna, da je njihovo ustvarjalno delo izrednega pomena za razvoj kulture,lahko zaprosijo tudi za plačilo prispevkov. Zlatku je ministrstvo z nedavno odločbo vzelo torej oboje: plačane prispevke v višini nekaj več kot 400 evrov mesečno in možnost poslovanja. Glede na trenutni krizni čas je tako ostal tudi brez državne protikoronske pomoči, ki jo prejmejo samozaposleni v kulturi. 

Sramotna odločba 

Ravnanje ministrstva za kulturo je vredno vsega obsojanja iz več razlogov. Ne glede na to, da so Zlatkova dejanja v zadnjih tednih vredna vsega obsojanja, je nesramnost brez primere, da se mu v časih, koje glasbena dejavnost popolnoma onemogočena, očita, da se z njo ne ukvarja. Zakon namreč pravi, da je do statusa upravičen, kdor samostojno opravlja specializiran poklic s področja kulture in z delom ali izobrazbo dokazuje, da je zata poklic usposobljen. Po vrsti let glasbenega ustvarjanja Zlatku pač ne moremo očitati, da ni usposobljen za dejavnost, ki jo upravlja. Poleg tega je v letošnjem letu kljub izrednim razmeram izdal novo zgoščenko in izvedel koncert v Kino Šiška ter seveda gostoval na TV Slovenija, kar mu ta vlada seveda neizmerno zameri. Če menijo, da mu preveč časa vzamejo protesti, bi se morali spomniti zvestega državnega uradnika Aleša Primca, ki je pred nekaj leti vsakodnevno stal pred sodiščem in protestiral, a še danes živi, kot se rada izrazi zdajšnja vlada, »na račun davkoplačevalcev«. In ne nazadnje,tudi predsednik vlade in nekateri njegovi ministri ogromno časa preživijo na družbenih omrežjih, medtem kose število žrtev epidemije bliža številki 2000, pa jim nihče ne vzame »statusa«.

Kazen mora biti vzgojna

Ministrstvo za kulturo niti ne skriva, da so Zlatku status vzeli zaradi njegovega izražanja nestrinjanja s trenutno oblastjo. Ne glede na to, na kateri politični pol se kdo umešča, bi moral taka dejanja oblasti najstrožje obsoditi. Status, ki nekomu omogoča delovanje na trguin s tem preživljanje družine, pač ne sme biti odvisen od tega, ali si lev ali desen, za vlado ali proti njej. Če je Zlatko kršil zakon, bo za to odgovarjal pred sodiščem, med pogoji za status samostojno zaposlenega v kulturi pa ni naveden pogoj nekaznovanosti. Če se je gospod Simoniti že odločil, da bo obračunal z Zlatkom, bi moral to storiti vsaj malce bolj pametno. Da bi imela njegova odločitev vsaj najmanjšo možnost za uspeh v pritožbenem ali sodnem postopku, če bo do njega prišlo, bi moral Zlatka pozvati, naj dokaže, da je še upravičen do statusa, in v postopek vključiti tudi komisijo, katere naloga je, da poda oceno o upravičenosti do plačila prispevkov. Ob tem naj še pripomnimo, da je minister na neki način sam sebi pljunil v skledo. Javno mnenje o Zlatku se je zaradi njegovih nepremišljenih dejanj v zadnjem času precej spremenilo, poteza ministrstva pa ga je ponovno rehabilitirala in uvrstila med največje žrtve trenutnega režima.  

STA
Vasko Simoniti ne spoštuje mnenj komisije, vse bolj glasne so govorice, da Zlatko ne bo edini, ki bo izbrisan.

Polbog ali minister 

Prejšnji minister za kulturo Zoran Poznič meni, da je to, kar se je zgodilo Zlatku, nesprejemljivo. »Nobena oseba ne more sama odločati otem, kdo je upravičen do vpisa v razvid in kdo ne, pa naj bo minister ali polbog. Jaz sem stoodstotno sledil tistemu, kar je odločila komisija, in sevpostopek nisem vpletal. Ne spomnim se, da bi kdorkoli na takšen način bil izbrisan izevidence. Tako dejanje ministra je dejanje samodržca in zagotovo ne 'pije vode',« je povedal Zoran Poznič in dodal, da ne more minister sam odločati, kdo je kulturnik in kaj je umetnost, ter da so za to poklicani ljudje, ki to spremljajo, pregledujejo reference in prav s tem namenom sedijo v komisiji. 

Nekaj dobrega za nevoščljivce 

Poklicali smo tudi Zlatka, saj nas je zanimalo, kako se je sprijaznil z odločbo ministrstva za kulturo. Kot nam je povedal, je odšel na ministrstvo za kulturo in z uradnico, ki je pripravila odločbo, govoril po telefonu. Povedal naj bi ji, da ve, da so uradniki le kmetje našahovnici, ki delajo po navodilih »ve se koga«. »Na koncu sem ji dejal le še: 'Julijan Mak, Zlatan Čordić, Ivan Kramberger.' To je vse.« Povprašali smo ga, ali se bo na odločbo pritožil. »Ne mislim si s tem beliti glave, enostavno bom pustil času čas. Ne skrbi me moj status, skrbi me način, na katerega se je to zgodilo. Mar to pomeni, da lahko to zdaj doleti vsakogar, ki bo na primer rekel, da je zelena lepša od vijoličaste ali obratno?  Je to nova demokracija? Je to nova normalnost?«je odgovoril in dodal: »Včasih se mi zdi, da bi lahko naredil nekaj dobrega za vse nevoščljivce in bil nekaj časa brez statusa. Potem se bodo morda počutili kaj bolje. Torej upam, da bodo ljudje sprevideli, da ni težava v statusu Zlatka Čordića, da nisem jaz njihov največji sovražnik. Ukvarjanje z mano je za ljudi, ki so v težavah, le pobeg pred realnostjo.« 

Kdo bo ukrepal 

Ob vseh spornih dejanjih različnih ministrov in uslužbencev te vlade se lahko vprašamo,ali bo kateri od ministrov deležen interpelacije in kdaj se bodo odzvali tudi organi pregona, saj je v dejanju ministra Simonitija zagotovo zaznati elemente kaznivega dejanja zlorabe pooblastil oziroma nevestnega dela, za obe dejanji pa je zagrožena tudi zaporna kazen do treh let zapora.