Neprijetno presenečeni

Ljudje niso mogli uporabljati vinjet! V SAB predlagajo nižjo ceno

C.E./STA
1. 12. 2020, 15.04
Posodobljeno: 1. 12. 2020, 15.15
Deli članek:

Vlada ne namerava poceniti vinjete za leto 2021. Poslanska skupina SAB je zato v državni zbor vložila predlog spremembe zakona o cestninjenju

Bobo
Ljudje ne smejo iz svoje občine. Kako naj potem koristijo vinjeto?

"Vlado smo večkrat opozorili, da ljudje zaradi zaprtja države in omejitve gibanja na občine letnih vinjet, ki so jih kupili v dobri veri, niso mogli uporabljati," je povedal poslanec Andrej Rajh. V SAB so razočarani, da vlada v luči omejevalnih ukrepov ni prisluhnila pozivom in podaljšala veljavnost letošnjih oz. se sama ni odločila za cenejše vinjete z letnico 2021. 

Po njegovih besedah sta tako infrastrukturni minister Jernej Vrtovec kot finančni minister Andrej Šircelj obljubila, da bosta premislila o predlogu SAB in pristopila k reševanju težav ter ljudem prišla naproti bodisi s podaljšanjem veljavnosti letošnjih vinjet bodisi s pocenitvijo vinjet, ki bodo v veljavo stopile prihodnje leto. 

"Zato smo bili danes toliko bolj neprijetno presenečeni, ko smo bili preprosto seznanjeni z novim dejstvom, da vlada ni upoštevala danih obljub, niti ni podaljšala ali pocenila vinjete, ki se zdaj prodajajo," je dejal Rajh in pojasnil: "V SAB smo v zakonodajni postopek vložili predlog spremembe zakona o cestninjenju, ki vinjete, ki bodo veljale za 2021, poceni za 25 odstotkov, torej približno za čas, ko ljudje zaradi prepovedi niso mogli uporabljati letošnjih vinjet." je pojasnil. 

To pravico bi vozniki po predlogu SAB dokazovali na dva načina - bodisi z računom nakupa vinjete bodisi s kupončkom, ki ostane po njenem lepljenju. "Upamo, da bo vlada naš predlog podprla, da bo zakon lahko veljal še pred 1. februarjem, ko bodo v veljavo stopile nove vinjete," je sklenil.