dva hospitalizirana

Okužbo s koronavirusom potrdili pri desetih HIV pozitivnih osebah

A.S.
1. 12. 2020, 12.36
Posodobljeno: 1. 12. 2020, 13.24
Deli članek:

V okviru svetovnega dne boja proti aidsu je tokrat na tiskovni konferenci, ki je sicer namenjena spremljanju razmer glede covida-19 v državi, pred kamere stopil Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Profimedia
Mednarodni dan boja proti aidsu, ki ga obeležujemo 1. decembra, je leta 1988 razglasila Svetovna zdravstvena organizacija. Na svetu živi približno 38 milijonov oseb, ki so okužene s hivom, letno pa jih zaradi hiva oz. aidsa umre okrog 690.000.

V Sloveniji so letos vključno 20. novembra zabeležili 28 novih diagnoz okužbe s hivom, kar je šest manj kot v celem letu 2019 in manj kot v kateremkoli letu v obdobju zadnjih desetih let, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Šest okužb je bilo med ženskami in 22 med moškimi. Pri slednjih jih je bilo 12 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih.

Tomažič je povedal, da na svetu 38 milijonov ljudi živi z virusom HIV, 25 milijonov jih zdravijo. Slednje je označil za velik uspeh. Ob tem je pripomnil, da ima pandemija covida-19 močan negativen vpliv na pandemijo virusa HIV, predvsem v nerazvitem svetu zaradi slabšega dostopa do preventive in zdravljenja. Tudi pri nas se je testiranje na HIV, ki je poleg kondomov najpomembnejša preventivna strategija, drastično zmanjšalo. Med prvim valom koronavirusa so v Ljubljani za dva meseca zaprli ambulanto za svetovanje in testiranje na HIV, hepatitis B in C. Tudi pozneje, od maja do konca oktobra, je bila ta dejavnost okrnjena. Navadno v enem tednu na testiranje pride 40 do 50 oseb, med majem in oktobrom pa jih je prišlo le okoli 10, je navedel Tomažič. Na začetku novembra so bili ambulanto sicer spet primorani zapreti.

Vsem, ki bi se želeli testirati, Tomažič svetuje, naj testiranje opravijo pri osebnih zdravnikih. Strošek testiranja v tem primeru krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Pri zdravljenju virusa HIV zelo uspešni

Pri zdravljenju virusa HIV so zelo uspešni, je izpostavil Tomažič. Pri več kot 95 odstotkih oseb s HIV dosežejo nezaznavnost virusa v krvi, te osebe pa niso več kužne. Tudi nosečnice ne prenesejo virusa na novorojence. Če ni zgodnjega testiranja, pa se poruši kaskada prevenitve in zdravljenja. 

Tomažič je izrazil skrb, da bo zaradi covida-19 pandemija virusa HIV spet dobila zagon, kar bi lahko občutili v naslednjem obdobju. Leta 2016 smo imeli v Sloveniji najvišje številke - 60 na novo odkritih okužb z virusom HIV - v naslednjih letih pa so se tudi zahvaljujoč nevladnim organizacijam in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje številke zmanjševale, lani smo imeli v državi tako le dve novi okužbi HIV na 100 tisoč prebivalcev, kar je med najmanj v Evropi. V Rusiji so številke najbolj krute: 70 okužb na sto tisoč prebivalcev. 

HIV po več kot desetih letih odkrili pri otroku

Na žalost, je letos prijavljen tudi en primer okužbe s hivom pri sedemletnem otroku. Okužba je bila prenesena z matere na otroka, pred, med ali po porodu v letu 2013. "Žal po nepotrebnem. To je katastrofa. Številni, ki se ukvarjamo z virusom HIV v slovenskem prostoru, se že več let zavzemamo za presejanje nosečnic na okužbo s hivom," je poudaril. 

Novost, ki ni še zaživela, je samotestiranje na virus HIV. Gre za priznan krvni test z veliko občutljivostjo, ki naj bi bil na voljo v lekarnah, stal pa bi okoli 25 evrov. Dodali mu bodo slovenska navodila. Na voljo pa bi lahko bil že do konca leta.

Dve HIV pozitivni osebi hospitalizirani

Med 700 osebami s HIV v Sloveniji jih je sicer 10 zbolelo za covidom-19. Dve osebi sta bili hospitalizirani, ena v intenzivni enoti, ostali so preboleli bolezen doma, kar ne pomeni, da je bilo enostavno, je opozoril Tomažič.