Začelo se bo že dopoldne

Meteorologi napovedujejo obilno snežno pošiljko, kje ga bo zapadlo največ?

S.R./STA
1. 12. 2020, 11.35
Posodobljeno: 1. 12. 2020, 21.59
Deli članek:

Deževalo bo zgolj v nižjih delih Primorske, sicer pa bodo Slovenijo jutri zajele snežne padavine.

Bobo
Pristojni voznike pozivajo k previdnosti.

Po navedbah dežurnega meteorologa Blaža Štera bo sneženje kar obilno, lani na primer take količine snega ni bilo. V osrednjem delu države bi lahko padlo okoli 20 centimetrov snega, najmanj, okoli pet do deset centimetrov, pa na vzhodu. 

"Največ snega bo zapadlo v pasu od Gorenjske proti Notranjski, kjer ga lahko navrže tudi do 30 centimetrov," je dejal Šter in dodal, da bodo padavine od juga začele nastajati že dopoldne. Po nižinah Primorske bo sicer deževalo, a bo tudi tam v nekaj višjih legah lahko sprva tudi snežilo. 

Popoldne se bo sneženje okrepilo in zajelo večji del Slovenije, najmočneje sneženje pa pričakujejo v noči na četrtek, medtem ko bodo v četrtek dopoldne padavine pričele slabeti in bodo popoldne le še na vzhodu države. Agencija RS za okolje ob tem opozarja, da je v noči iz srede na četrtek sicer na Banjški planoti, v Trnovskem gozdu, v območju okoli Razdrtega, v Brkinih in ponekod na Ilirskobistriškem možen tudi pojav poledice in žledu. V četrtek pa bo poledica možna tudi ponekod na vzhodu Slovenije.

Meteo.si
Napoved za sredo.

Konec tedna odjuga

Sneg pa se vsaj po nižinah po besedah Štera ne bo dolgo zadržal, saj bo že v petek prišlo do višanja temperatur, konec tedna pa bo izrazita odjuga s toplim vetrom, ki bo prevetril dobršen del države. V alpskih dolinah bi lahko snežilo tudi v petek, a bo tudi tam v soboto sneg začel prehajati v dež. Že v nedeljo sicer kaže na vnovično ohladitev in spet nekaj snega v sredogorju. 

"Sneženje bo najbolj močno v noči iz srede na četrtek, zato v sredo še ne pričakujemo večjih težav na cestah," je še dodal Šter in spomnil, da je lani prvih nekaj centimetrov snega zapadlo sredi decembra, podobne razmere letošnjim pa so bile leta 2012, ko je v prvi polovici decembra zapadlo celo nekaj več snega, kot ga vremenoslovci pričakujejo tokrat. 

Previdno na cesti

Zaradi napovedanega sneženja policisti pozivajo k previdnosti na cesti in pripravi vozil na zimske razmere. Poleg uporabe zimskih gum je pomembno tudi stanje akumulatorja, raven različnih tekočin v avtomobilu, učinkovite metlice brisalcev, brezhibno delovanje luči in ostalih delov vozila. V času od 15. novembra do 15. marca morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo, kazni za kršitelje pa znašajo od 40 do 500 evrov. 

Tudi na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) svetujejo, naj vozniki vozilo prilagodijo vremenskim razmeram, in dodajajo, da so pnevmatike sicer najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, a vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le njihove menjave. 

Na zimo so pripravljeni

Na Darsu voznikom svetujejo, da v zimskih razmerah vozijo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Vozniki naj bodo med vožnjo zbrani, predvsem pa strpni. Kot opozarjajo, so pri vožnji po snegu in ledu visoke hitrosti izjemno nevarne, saj je pot ustavljanja zaradi nizkega trenja pnevmatike s podlago dolga. 

V omenjeni družbi, ki vzdržuje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti, zagotavljajo, da so na zimo pripravljeni. Za prevoznost in varnost slovenskih avtocest bo skrbelo 527 vzdrževalcev s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in posipalci. 

Za posipanje cestišč so pred zimo napolnili skladišča soli v njihovih avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, ob tem pa imajo za letošnjo sezono zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.