"omejitev gibanja na občine je milejši ukrep"

Sproščanje ukrepov že ta teden? Bojana Beović: To je praktično nemogoče

A.S.
1. 12. 2020, 09.06
Posodobljeno: 1. 12. 2020, 09.35
Deli članek:

Omejitev gibanja na občine je označila za blag ukrep.

Bobo
Policijska kontrola na občinskih mejah.

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v informativni oddaji 24ur Zvečer komentirala epidemiološke razmere v državi in tudi možnost sproščanja ukrepov. "Že nekaj časa cepetamo na mestu. Ukrepi so bili dovolj uspešni, da se je krivulja sploščila, morda kakšen dan naraste število primerov in število hospitaliziranih, ampak nismo tako uspešni, da bi se krivulja obrnila navdol in bi nam to omogočilo sproščanje ukrepov," je dejala. 

Pa bi lahko do rahljanja ukrepov prišlo ta teden? Da bi lahko ukrepe začeli sproščati že s tem tednom je po besedah Beovićeve praktično nemogoče. Ena sama vrednost za optimizem ne zadošča, je odgovorila.

Izpostavila je, da so ukrepi zelo podobni tistim spomladi, takrat so bili uspešni, zato se infektologinja sprašuje, kje tiči težava. "Poleg tega so ukrepi enaki kot v drugih evropskih državah mogoče malo manj strogi z omejitvijo gibanja. Kot veste, imamo ta blag ukrep omejitve gibanja na občine, marsikje dobsedno ne smejo iz hiše oziroma je to merjeno v metrih. Ne verjamem, da je to prav ta razlika, da so premalo strogi. Verjetno bo treba razloge iskati drugje, morda v nekem prepričanju ljudi, da gre pri ukrepih za odločitve vlade in za nekaj kar se dogaja stran od naših vsakdanjih življenj, kar seveda ni res," je opozorila.

Podrobnosti o tem, kaj bodo najprej sproščali, še niso dorečene

Kot kaže je rahljanje zaostritev tudi v prihodnjem tednu še pod vprašajem. Beovićeva je izrazila zavedanje, da so pričakovanja velika, situacija v državi pa še ni takšna, da bi lahko govorili o kakršnemkoli sproščanju. "Najprej moramo umiriti epidemijo, potem bo prišlo sproščanje ukrepov. Podrobnosti o tem, kaj bi bilo sproščeno, še niso dogovorjene," je pripomnila. 

Kot je izpostavil voditelj oddaje Uroš Slak je videti, da Beovićeva ni naklonjena razmišljanju vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaža Jerebada bi se prepoved gibanja med občinami morda lahko sprostila. "Iz meni ne povsem znanega razloga je to omejevanje gibanja med občinami v Sloveniji zelo slabo sprejeto. To je milejši ukrep," je znova ponovila in dodala:  "Raziskave kažejo, da je omejitev gibanja eden tistih ukrepov, ki so najbolj učinkoviti.  Res pa je, da se lahko v določeni kulturi zgodi, da posamezni ukrep ni tako sprejemljiv kot v drugi kulturi, drugi državi. Tudi na to je treba misliti pri ukrepih. Morda je omejitev na občine nekaj takega, morda bi bilo tudi v Sloveniji bolje, da bi gibanje omejili z metri. Morda bi bilo to bolj sprejemljivo". 

STA
Infektologinja Bojana Beović.