še soglasje vlade

Nadzorni svet SDH potrdil letni načrt upravljanja naložb

L.K./STA
30. 11. 2020, 21.17
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 21.18
Deli članek:

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je na današnji seji potrdil letni načrt upravljanja kapitalskih naložb za prihodnje leto. Zdaj mora dokumentu, ki naj bi med drugim določal prihodnje korake pri oblikovanju posebnega turističnega holdinga, dati soglasje še vlada.

STA
Zdaj je SDH v letni načrt upravljanja kapitalskih naložb za prihodnje leto vključil tudi odkup deleža Save od sklada York, vendar ne tudi cene, po kateri naj bi se to zgodilo.

SDH v vsakoletnem načrtu upravljanja opredeli cilje pri upravljanju posameznih naložb države ter tudi pričakovane denarne tokove iz te dejavnosti.

Glede upravljanja državnih naložb v prihodnjem letu se v zadnjem času zastavlja predvsem vprašanje, kaj bo z načrtovano vzpostavitvijo posebnega državnega turističnega holdinga, ki je bil velika želja gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in naj bi skladno s strategijo razvoja slovenskega turizma poskrbel za konsolidacijo in prestrukturiranje turističnih podjetij z državnim lastništvom s ciljem končne privatizacije in razvoja tako turističnih zmogljivosti kot destinacij.

Potem ko je bilo lani storjenih že kar nekaj korakov v smeri vzpostavitve holdinga, pa se še čaka na enega ključnih, to je na konsolidacijo državnega lastništva v družbi Sava, pod katero sodi Sava Turizem.

Gre za odkup 43-odstotnega deleža sklada York v Savi. Poleg Yorka sta 46-odstotna lastnika Save še SDH in Kapitalska družba, vsi trije pa so tudi upniki družbe, do katerih ima Sava še za okoli 60 milijonov dolga, ki ga mora poplačati do konca junija prihodnje leto.

Zdaj je SDH v letni načrt upravljanja kapitalskih naložb za prihodnje leto po informacijah POP TV vključil tudi odkup deleža Save od sklada York, vendar ne tudi cene, po kateri naj bi se to zgodilo. Minister Zdravko Počivalšek naj bi zavezo države, da prevzame Savo, uspel doseči tudi s pogojevanjem sodelovanja SMC v trenutni koaliciji, je poročala televizija. Neuradne informacije o dogovoru glede odkupa Yorkovega deleža v Savi je v nedeljo navedla že Televizija Slovenija.

Počivalšek je že popoldne na Twitterju zapisal, da je koalicija glede tega vprašanja enotna. "Enotni smo v odločitvi, da država turizem konsolidira," je tvitnil in dodal: "Strategija konsolidacije slovenskega turizma se izvaja že od leta 2017 dalje. Odkup deleža Yorka v Savi je le eden od korakov na tej poti, ki je bila začrtana še v prejšnjem mandatu in potrjena leta 2019 in v začetku tega leta. Glede tega smo si v koaliciji enotni."

Yorkov delež v Savi naj bi bil po oceni POP TV vreden od 40 do 50 milijonov evrov.