Ministrstvo za kulturo

Zlatko po incidentu z Milanom Krekom prejel "zaušnico": izbrisan

R.T.
30. 11. 2020, 18.59
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 19.02
Deli članek:

Očitek: bistveni del svojega časa je namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti.

STA
Zlatko na enem od petkovih protestov.

Po incidentu z direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanom Krekom je na petkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič dal vedeti, da ga obravnavajo tudi kot kaznivo dejanje, in sicer neupravičeno slikovno snemanje. Navedel je tudi dva prekrška: nasilno vedenje in zbiranje kljub prepovedi. Za seštevek kazni, ki bi lahko sledila glasbeniku Zlatanu Čoriću – Zlatku in njegovemu pajdašu (Kreka sta »dobila« na ulici, ga »zasliševala« in snemala), je dejal, da bi lahko bil »kar visok in upam da tudi odvračilen«.

Zlatko se je pozneje Kreku opravičil.

Izbrisan iz razvida samozaposlenih v kulturi

Kot je danes na Facebooku obelodanil Zlatko, je od ministrstva za kulturo prejel pismo, »v katerem mi sporočajo, da me brišejo iz razvida samozaposlenih v kulturi, kljub temu, da imam odločbo veljavnosti statusa od 1.8.2017 do 31.7.2022«. Zakaj? »Pravijo, da sem v zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere sem bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi. Seveda je to laž, ker sem letos izdal 11. studijski album Julijan Mak v duhu Ivana Cankarja, ki je prebudil v meni socialista, ki se sedaj zaveda, da črke brez dejanj na papirju bledijo in je potrebno v takšnih časih črke spremeniti v dejanja. Žalostno in malomarno je s strani ministra, da tako pomembno funkcijo razvrednoti, ker sem v resnici le opravljal svojo državljansko dolžnost,« je zapisal oče štirih otrok.

Za konec pa še: »Če mi želijo vzeti status, ker koristim svojo demokratičnost in želim biti aktiven državljan, ki ne rešuje problemov doma na kavču, sem ponosen in vam sporočam, da niti malo ne obžalujem svojega aktivizma.«