Koliko ga bo padlo?

Snežinka bo dva dni glavna med vremenskimi simboli

G.G.
30. 11. 2020, 08.11
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 11.45
Deli članek:

V zadnjih letih je sneg v začetku decembra bolj redek vremenski pojav.

Svet24.si
Ponekod na Gorenjskem je snežilo že 11. oktobra.

Zanimivo vremensko dogajanje se bo pričelo v sredo. Pogoj za uspešno izvedbo bodo dovolj nizke temperature in pravilno  sestavljeni oblaki, ki naj bi dopoldne proti tlom začeli spuščati snežinke. Po predvidevanjih vremenoslovcev na Agenciji za okolje (Arso) bodo pri prostem padu zdržale vse do nižin. Če ne bo sprememb, naj bi do večera snežilo nad večjim delom Slovenije, le v nižinah Primorske naj bi deževalo. Največ snega, od pet do 15 centimetrov, ponekod do 20 centimetrov, naj bi do četrtka opoldne zapadlo na Gorenjskem in Notranjskem. V četrtek popoldan naj bi notranjosti še rahlo snežilo, na Primorskem pa bo že suho.

Najbolj zimsko vzdušje bo tako prav gotovo v četrtek in najverjetneje v petek. "Sicer novih padavin v petek ne bo, bo pa zjutraj temperatura še pod ničlo, tako da bo sneg še rahel," je povedal meteorolog Brane Gregorčič in dodal, da se sneg ne bo obdržal prav dolgo, saj nas bo v soboto, nedeljo in tudi ponedeljek najverjetneje zajel dež: "Tako da bo verjetno po nižinah snežno odejo postopno kar pobralo."

Današnji dan lahko obdelamo na hitro. Preženo jasno bo, na Gorenjskem in Notranjskem še zmerno do pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Tudi torek bo neopazen. Izpostavimo lahko le hladno jutro, najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, ob morju okoli 3, najvišje dnevne malo nad 0, na Primorskem do 9 stopinj.