Spletne trgovine niso rešitev

Tudi zaposleni v trgovinah pozivajo k odprtju prodajaln

A.S./STA
27. 11. 2020, 19.02
Posodobljeno: 27. 11. 2020, 19.08
Deli članek:

Sindikat delavcev trgovine Slovenije se pridružuje pozivu za ponovno odprtje poslovalnic, ki ga je v četrtek na pristojne naslovila Trgovinska zbornica Slovenije. "Ob strogem spoštovanju varnostnih ukrepov želimo delati," so zaposleni v trgovini pozvali vlado. Želijo si tudi krizni dodatek za delo v tveganih razmerah.

Reuters
Tako kot v četrtek trgovinska zbornica je danes tudi sindikat spomnil na ugotovitve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da trgovina ne predstavlja vira okužb med prebivalci.

Tako kot v četrtek trgovinska zbornica je danes tudi sindikat spomnil na ugotovitve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da trgovina ne predstavlja vira okužb med prebivalci. V prodajalnah je bilo po podatkih inštituta ugotovljenih le 1,9 odstotka okužb med zaposlenimi, podobne rezultate pa na podlagi povratnih informacij iz trgovin beleži tudi sindikat.

"Zato ponovno odprtje podpiramo," so zapisali v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije. Ob tem si želijo, da bi bili njihovi člani upravičeni do dodatka za delo v tveganih razmerah, kot velja za zaposlene v javnem sektorju. Znašati bi moral najmanj 250 evrov mesečno.

"Zaposleni v trgovinah opravljajo svoje plemenito delo vestno in že ves čas zagotavljajo nemoteno oskrbo prebivalstva tako s hrano kot drugimi nujnimi potrebščinami. Ker pa ta segment ni neposredno urejen s strani države, ampak je v rokah lastnikov kapitala, za svoje delo še vedno prejemajo le minimalno plačilo," so utemeljili.

Opozorili so še, da so zaposleni v trgovinah preobremenjeni, vendar ne zgolj zaradi okrnjenih ekip zaradi bolniških ali drugih odsotnosti, pač pa tudi zaradi pritiska potrošnikov. Ker ne smejo prodajati otroških izdelkov, morajo namreč v svoj že tako natrpan delavnik vključiti še komunikacijo z jeznimi strankami, ki se sprašujejo, kje naj kupijo nujno potrebna zimska oblačila in obutev za svoje otroke.

Spletne trgovine niso rešitev, saj pogosto zamujajo z dobavo, poleg tega je nakupovanje prek spleta za marsikaterega starša še vedno privilegij, številni manjši slovenski trgovci pa ne ponujajo prodaje prek spleta. "Znaten delež slovenske potrošnje se tako trenutno steka k uveljavljenim tujim spletnim trgovcem in ne k slovenskim ponudnikom/podjetjem, ki bi jih prav v teh trenutkih morali podpreti," so sklenili v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije.