Slovenija

Poslanci Desusa se o koalicijah še niso pogovarjali

C.E./STA
27. 11. 2020, 15.36
Posodobljeno: 27. 11. 2020, 15.38
Deli članek:

Odločitev poslancev Desusa bo ključnega pomena za ambicije opozicijskih strank po prevzemu oblasti.

Bobo
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.
Poslanci Desusa so zadržani do špekulacij, da bi utegnil biti Erjavec kandidat za mandatarja, če Damijan ne bi imel potrebnih 46 poslanskih glasov za zamenjavo Janševe vlade. 

Kandidat za novega predsednika stranke Karl Erjavec se je pred nekaj tedni sestal tako s premierjem Janezom Janšo kot z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom, ki je potencialni mandatar morebitne nove vlade, se je v četrtek sešel tudi s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes povedal, da ga je Erjavec seznanil s pogovori. Priporočal pa mu je, naj še zadnje dni pred iztekom volitev za individualne funkcije v Desusu dela na tem, da bo tudi izvoljen za predsednika. Poslancu Desusa Robertu Polnarju, ki je z dušo pri SDS, pa se zdi čudno, da se Erjavec, ki niti še ni izvoljen, obnaša tako, kot da je že predsednik Desusa. 

Delegati kongresa Desusa sicer lahko od danes do torka po pošti glasujejo za predsednika in podpredsednike stranke. Rezultate bodo razglasili 5. decembra. Erjavčev protikandidat je Srečko Felix Krope, a Erjavec, ki ga je z mesta predsednika po 15 letih januarja spodrinila Aleksandra Pivec, po njenem odstopu pa se vrača v politiko, velja za favorita.

Kongres je pomemben tudi v luči namere KUL, v katerega so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, za konstruktivno nezaupnico vladi. Same za uspeh nezaupnice nimajo dovolj glasov, zato računajo zlasti na poslance SMC in DeSUS.

A za zdaj kaže, da Desus na vrat na nos ne glede na novo vodstvo ne bo zapuščala Janševe vlade. Uradne izjave poslancev o tem so sicer nekoliko različne.

Po Polnarjevih besedah so se v poslanski skupini dogovorili, da ostanejo v tej koaliciji in da ostanejo stabilen, konstitutivni element te vlade.

Jurša je dejal, da se o tem, v kateri koaliciji bodo sodelovali, niso pogovarjali. Je pa poudaril, da so zdaj člani Janševe koalicije. Šele če bo prišlo do kakšni sprememb, se bodo o tem pogovarjali. Sredi novembra je sicer na vprašanje, ali so zadovoljni v koaliciji, odgovoril, da bi morali analizo delati marca.  Na četrtkovem srečanju poslanske skupine so zlasti sklenili, da želijo ostati enotni, je danes še povedal Jurša.

Tudi poslanec Ivan Hršak je zatrdil, da so se dogovorili le, da bodo enotni, o drugih zadevah pa se bodo pogovarjali z novim predsednikom Desusa, na klavzuri. Hršak pričakuje zmago Erjavca, a poudarja, da predsednik ne more sam odločati, v kateri koaliciji bodo.

Poslanec Branko Simonovič je danes povedal, da so poslanci enotni in skrbijo za izvajanje koalicijskega sporazuma oz. za uresničevanje strankinih predlogov. Potrdil je stališče poslancev, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije. Končna odločitev je sicer v rokah organov strank, a po Simonovičevih besedah ni nujno, da bodo poslanci sledili vsaki odločitvi.