nekoliko drugače

Praznični sejmi so še pod vprašajem

Luka Tetičkovič
28. 11. 2020, 07.45
Deli članek:

Mestne občine bodo kljub epidemiološki sliki praznično razsvetljene, prilagodile pa bodo prireditve, s katerimi v drugačnih časih v center pritegujejo obiskovalce.

STA
V Ljubljani se bodo glede prazničnega sejma še posvetovali z NIJZ.

V prestolnici letos ne bo tradicionalnega Miklavževega sprevoda, pod vprašajem so tudi ostale praznične prireditve. Ljubljana bo kot najživahnejše decembrsko mesto kljub vsemu prižgala lučke, vendar brez množične prireditve, ki je značilna za ta dogodek. Težko napovedujejo tudi ostalo decembrsko slavje, si pa želijo izpeljati čim več prireditev in tako priskočiti na pomoč delu gospodarstva, ki ga je kriza še posebno prizadela.

Glede prazničnega sejma se bodo v Ljubljani še posvetovali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in upoštevali njegova navodila. Zagotovo pa sta odpovedana Miklavžev sprevod in Miklavžev sejem.

Tržnica v Mariboru bo

V štajerski prestolnici nameravajo lučke prižgati 3. decembra, ko bo na glavnem trgu zaživela tudi božično-novoletna tržnica z darilnim programom. Mesto bo opremljeno s svetlobnimi skulpturami, prazničnimi fototočkami in urbanimi gozdički. Potekal bo tudi dogodek Vilinskega mesta, katerega skulpture bodo zasijale že ta petek. Vilinci in vilinke pa bodo imeli tudi svoj prvi koncert; iz Vetrinjskega dvora ga bodo v živo prenašali prek spleta.

Bobo
Lanskih spektaklov, ki so jih organizirali v Mariboru, letos ne bo.

V Kopru bo drugače, a praznično

Lučke bodo prižigali tudi v Kopru, kjer še vedno upajo, da bo mogoče postaviti tudi drsališče, organizirati praznični sejem in poskrbeti za spremljevalen program. V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel svetlobni živalski vrst, na Carpacciovem trgu pa bo mogoče občudovati osvetljeno zlato oljko. Na MOK pri tem opozarjajo, da so vse načrtovane dejavnosti odvisne od epidemiološke slike in ukrepov, ki bodo takrat v veljavi.

Drugačen veseli december v Novem mestu

Javne prireditve so že odpovedali v Novem mestu, na postavitev adventnega sejma pa so pripravljeni, če bodo razmere to dopuščale. Praznična okrasitev bo, prav tako se bodo koncerti prenašali prek spleta. Drsališča letos ne bo.

Na Ptuju le lučke in smreke

Drsališča prav tako ne bodo postavljali na Ptuju, kjer ne bo niti ognjemeta. »Sredstva, ki bi jih sicer namenili ognjemetu (letos smo k temu dodali še del sredstev za protokolarne namene), smo že v preteklih dveh letih namenili za obdarovanje otrok in starejših,« pojasnjujejo. Ulice in trge bodo okrasili z okraski in LED-lučmi, postavljenih bo tudi več smrek.

Niko Časar
Drsališča so pod vprašajem, nekje jih napovedujejo, drugje ne.

V Slovenj Gradcu se trudijo pričarati vzdušje

Lučke bodo prižgali tudi v Slovenj Gradcu, otroci bodo lahko pisali tudi Božičku, ki odgovori na vsako pismo. »Če bodo navedli svoj naslov, jim bo Božiček tudi odpisal,« zagotavljajo na občini. Sredi meseca bodo v mestu postavili tudi praznično božično vas z novoletnimi dekoracijami in kotički za fotografiranje. Posebno presenečenje letos pa bo igra mestni vrtiljak, s katero želijo občane spodbuditi k individualnemu raziskovanju mesta in njegovih skritih kotičkov. Zadnji vikend pred božičem bodo organizirali tudi manjšo božično tržnico s ponudbo prazničnih izdelkov.

V Celju poudarek na krasitvi mesta

V knežjem mestu bodo dali poudarek krasitvi mesta, ulic in pročelij stavb. Velikih dogodkov, kot so koncerti na prostem ali silvestrovanje, pa letos zagotovo ne bo. Več let že v mestu ni ognjemeta, tako bo tudi letos.