Jesenice

Že zmanjkuje postelj

P.K.
28. 11. 2020, 07.50
Deli članek:

V jeseniški splošni bolnišnici imajo trenutno dovolj kapacitet za okužene s koronavirusom, ki imajo resnejše težave, a jim primanjkuje zmogljivosti za nujno hospitalizacijo drugih bolnikov.

Dreamstime
126 bolnikov s covidom-19 so v SB Jesenice zdravili v dobrem mesecu, odkar so postali covidna bolnišnica, od tega 17 bolnikov na intenzivnem oddelku.

V Splošni bolnišnici (SB) Jesenice so v dobrem mesecu dni, odkar so postali covidna bolnišnica, zdravili 126 bolnikov s covidom-19, od tega 17 bolnikov na intenzivnem oddelku. Medtem ko imajo trenutno za okužene s koronavirusom dovolj zmogljivosti, jim teh primanjkuje za nujno hospitalizacijo pacientov z drugimi boleznimi.

Za bolnike, ki imajo covid-19, so pripravili prostore na dveh internističnih oddelkih in v zabojnikih na dvorišču. Nekaj postelj za otroke in nosečnice je tudi na ginekološko-porodniškem oddelku. Skupaj imajo tako v bolnišnici za te bolnike 56 bolniških postelj. Takšno število bolniških postelj glede na epidemiološki obrat na Gorenjskem zadostuje. Tako za zdaj ni potreb po dodatnih kapacitetah za bolnike s covidom-19. Izjema so postelje za intenzivno zdravljenje teh bolnikov, ki so na Jesenicah le štiri. »Vendar na žalost tukaj nimamo dodatnih možnosti za povečanje zmogljivosti,« so pojasnili.

Kam naj namestijo bolnika po kapi

Kot so opozorili, je v tem trenutku skrb vzbujajoča predvsem premajhna zmožnost hospitalizacij bolnikov brez novega koronavirusa, še zlasti v internistični službi. »Primanjkuje nam kapacitet za hospitalizacijo nujnih pacientov z drugimi boleznimi, kot sta denimo možganska kap in rak,« so izpostavili v SB Jesenice.

S splošnim izboljšanjem epidemiološke slike na Gorenjskem se v tem trenutku zmanjšuje tudi število okužb med zaposlenimi v bolnišnici. Zaposleni se namreč po preboleli okužbi vračajo v večjem številu, kot novi zbolevajo. »Na žalost pa smo imeli vdor okužbe v tako imenovano belo cono, kar utegne povečati število okužb med zaposlenimi. Prav tako smo odkrili nekaj novih okužb med bolniki,« so še sporočili iz bolnišnice.

Nov zabojnik

Prilagajanje zdravstvenih storitev epidemiji se nadaljuje tudi drugod po Gorenjskem. Tako je denimo prejšnji dan civilna zaščita občine Gorenja vas - Poljane pred zdravstveno postajo v Gorenji vasi postavila zabojnik za sprejem in zdravstveno obravnavo bolnikov s sumom na okužbo z novim koronavirusom.

Na tak način se bo v največji meri zmanjšalo tveganje novih okužb, saj bo onemogočeno srečevanje potencialno okuženih bolnikov z novim koronavirusom z ostalimi ljudmi, ki prihajajo na redne preglede k osebnim zdravnikom iz drugih razlogov. V zabojniku sicer ne bodo jemali brisov, vstopna točka za testiranje za občane občine Gorenja vas - Poljane ostaja v Škofji Loki.