Še zdržati

Vlada je nekatere ukrepe podaljšala za en teden, druge za dva tedna

C.E./STA
26. 11. 2020, 15.20
Posodobljeno: 26. 11. 2020, 20.54
Deli članek:

Dopoldne se je vlada seznanila z razmerami in sprejela podaljšanje ukrepov.

Bobo
Fotografija je simbolična

Podrobnosti o podaljšanju ukrepov je predstavila v. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Epidemiološka slika in razmere v bolnišnicah po oceni strokovne skupine še niso dovolj dobre, da bi sprostili ukrepe. Zato se je vlada odločila, da za 7 dni oziroma 14 dni podaljša ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

V spodnjem tvitu si lahko preberete, kateri ukrepi so podaljšani za 7 dni (prepoved gibanja in zbiranja, ponujanja storitev in prehajanja meje, ...), kateri pa za 14 dni (obvezno nošenje mask, zaustavitev javnega prometa, omejitev izvajanja športnih dejavnosti).

Glede na trenutno epidemiološko stanje lahko še kar nekaj časa pričakujemo vsaj enako visok trend hospitalizacij in pritiskov na intenzivne enote. To je ključni razlog, da se ukrepi podaljšujejo, je sporočila Marija Magajne in dodala: "Poskušajmo zdržati še teh nekaj dni. Verjamemo, da bomo lahko čez 10, 14 dni vsaj nekatere ukrepe lahko sprostili."

Tudi omejitve pri športu podaljšane za 14 dni

Vlada je medtem za 14 dni podaljšala tudi odlok o začasnih omejitvah športne dejavnosti, ki se lahko tako s treningi in tekmovanji nadaljuje le za vrhunski in poklicni šport registriranih športnikov. Obenem je Mojco Doupono, dosedanjo vršilko dolžnosti vodje direktorata za šport, imenovala za generalno direktorico s polnim mandatom. Doupona, njen polni mandat se bo začel 5. decembra, je s sklepom vlade 4. junija na mestu vodje direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) nasledila Poljanko Pavletič Samardžijo, ki je bila na tem položaju od oktobra 2018.

Vlada je na današnji seji za 14 dni podaljšala tudi odlok o začasnih omejitvah športne dejavnosti, ki se lahko tako s treningi in tekmovanji nadaljuje le za vrhunski in poklicni šport registriranih športnikov. Obenem je Mojco Doupono, dosedanjo vršilko dolžnosti vodje direktorata za šport, imenovala za generalno direktorico s polnim mandatom.

Doupona, njen polni mandat se bo začel 5. decembra, je s sklepom vlade 4. junija na mestu vodje direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) nasledila Poljanko Pavletič Samardžijo, ki je bila na tem položaju od oktobra 2018.

Na MIZŠ je po današnji seji vlade za generalno sekretarko za mandatno dobo petih let imenovana Radovanka Petrić, in sicer od 1. decembra letos do najdlje 30. novembra 2025.