Odziv skupnosti socialnih zavodov Slovenije

Rozmanova izjava o "malo simptomatskih" zaposlenih, ki za dodatke hodijo v službo, se jim zdi neprimerna

C.E.
26. 11. 2020, 14.22
Posodobljeno: 26. 11. 2020, 15.00
Deli članek:

Skupnost socialnih zavodov Slovenije se je odzvala na besede direktorja klinike Golnik Aleša Rozmana.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Rozman je v sredini oddaji 24ur na POP TV dejal, da virus vstopa v domove za starejše tudi prek malo simptomatskih zaposlenih, ki so stimulirani s tem, da dobivajo dodatke in hodijo v službo, da se ne bi odpovedali tem dohodkom.

V skupnosti socialno zavodov Slovenije odgovarjajo, da je izjava »neprimerna, saj se zaposleni v domovih in posebnih zavodih za odrasle že od marca dalje predano trudijo, da preprečijo in zajezijo širjenje koronavirusa. V domovih, kjer je kljub trudu in upoštevanju preventivnih ukrepov do vdora virusa vseeno prišlo, hkrati nosijo vse posledice hude kadrovske stiske, preobremenjenosti in izgorevanja na delovnem mestu.«

Dodajajo, da zaposleni v domovih za starejše, niso in ne morejo biti odgovorni za posledice slabih epidemioloških razmer v drugem valu, zaradi katerih je preprečevanje vdorov virusa v domove izjemno težavno.

Ministrstvo za zdravje bo sicer po dogovoru z ministrstvom za delo v najkrajšem možnem času izdalo odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše občane, je včeraj na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič.