Se bo upognil grožnjam odvetnikov, umaknil sporne objave in se opravičil?

Bodo Marka Potrča zaradi objav tožili celo v Nemčiji?

Žiga Kariž
26. 11. 2020, 19.30
Deli članek:

Ena od slovenskih zdravnic je prek odvetniške družbe Marku Potrču zagrozila s tožbo, v kolikor ne umakne objav s svojih strani na družbenih omrežjih. Tožila naj bi ga celo v Nemčiji.

Osebni arhiv
Do konca redakcije Marko Potrč objav še ni umaknil. Poskušali smo ga tudi priklicati in mu prek SMS-sporočila poslali prošnjo za komentar, a se ni odzval.

Marko Potrč, ki se je z družino odpravil iskat resnico o pandemiji na Švedsko, se je v zadnjih dneh zapletel v spor z eno od zdravnic, ki je dejavna v facebook skupini Mladi zdravniki. Gre za skupino zdravnikov, ki je v zadnjih mesecih prek družbenih omrežij opozarjala na težave v zdravstvu, aktivna pa je tudi pri osveščanju o koristih cepljenja ter obveščanju o nujnosti spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije. Aktivnosti skupine so hitro pridobile veliko sledilcev, saj gre vsaj na prvi pogled za skupino strokovnjakov, neobremenjenih s politiko, čeprav je ena od vidnejših ustanovnih članic prav državna sekretarka v odhodu Tina Bregant.

Sporna objava

Potrč je 15. novembra na svojem facebooku objavil korespondenco med člani skupine ter z imenom in priimkom izpostavil zdravnico, ki se je zavzela za to, da bi stran, prek katere Potrč objavlja svoja mnenja in videoposnetke, prijavili kot lažno in sovražno, s ciljem, da bi dosegli njeno blokado. Ob tem pa naj bi kar na njegovo stran masovno objavljali strokovne članke, ki Marka Potrča postavljajo na laž. Kot se je medicinsko izrazila v pismu zato, ker je »njegov profil centralni venski kanal do žarišča covid privržencev«. Potrč je to dejanje označil za »moralno zelo sporno, odvratno ter v posmeh vsem ostalim zdravstvenim delavcem, ki v tem času res dajejo vse od sebe«.

Škodljive objave

Na objavo Marka Potrča so se odzvali tako Mladi zdravniki kot zdravniška zbornica in ga opomnili, da je objavil korespondenco iz zaprte skupine, katere člani so pričakovali določeno mero zasebnosti, in da za objavo ni imel privolitve avtorice zapisa. Zdravniška zbornica je v sporočilo zapisala še: »Besedila Marka Potrča zdravniki in zobozdravniki razumemo kot manipulacijo, saj v svojih besedilih uporablja le tiste podatke in samo tisti del zgodbe, ki podkrepijo njegove navedbe. Pri tem pa zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze. Če se 'svoboda govora' uporabi za zavajanje ljudi, da škodujejo svojemu ali tujemu zdravju ali celo povzročijo smrti, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, imamo v družbi lahko resen problem, problem vrednot in zaupanja,« in na koncu dodali: »Objave Marka Potrča na temo covida-19 v povezavi z ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z vso odgovornostjo v sedanjih razmerah ocenjujemo za škodljive.«

Oster odziv

Marko Potrč, kot je običajno, spet ni bil tiho in je odgovoril z zapisom, v katerem so njegove besede postale še ostrejše. Ponovno je v svoji objavi z imenom in priimkom omenil mlado zdravnico, zdravniško zbornico pa označil kar za rablje. Ob tem pa Potrč ponavlja, da ni proti ukrepom, temveč da zagovarja le tiste, ki so smiselni. Na kakšen način je kvalificiran za presojo smiselnosti ali nesmiselnosti določenih ukrepov, do danes še ni pojasnil.

Tožba v Nemčiji

Njegova druga objava pa je bila očitno kaplja čez rob za dvakrat izpostavljeno mlado zdravnico, ki je prek odvetnika Marku Potrču zagrozila s tožbo zaradi kršitve osebnostnih pravic ne samo v Sloveniji, pač pa v Nemčiji, kjer glede na navedbe odvetnika izpostavljena zdravnica živi in dela že od leta 2013. Zdravnica naj bi bila prek družbenih omrežij deležna groženj in žalitev, zaradi česar Potrču grozijo tudi z ovadbo zaradi žaljive obdolžitve, hkrati pa televizijskemu voditelju grozi tudi civilni odškodninski postopek. Zdravnica prek odvetniške družbe tako zahteva, da Potrč odstrani obe sporni objavi, vključno z objavljenimi slikami in komentarji, ter da se javno prek svoje facebook strani zdravnici opraviči ter svoje sledilce pozove, naj se vzdržijo nadaljnjih napadov na zdravnico.