Obrtno-podjetniška zbornica

"Več kot očitno je, da delno zaprtje gospodarstva ni prineslo rezultatov in da ukrepi ne učinkujejo"

C.E./STA
25. 11. 2020, 14.52
Posodobljeno: 25. 11. 2020, 14.53
Deli članek:

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na vlado danes spet naslovila pobudo za odprtje dejavnosti. Vnovičnega opravljanja svojega posla si med drugim želijo frizerji, kozmetiki, cvetličarji, mali trgovci in gostinci.

Profimedia
Kje je bolj varno? Striženje na črno ali v frizzerskih salonih?

"Številne dejavnosti so z odlokom zaprte že dva tedna ali celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se še ni izboljšala. To pomeni, da zaprtje večine obrtnih dejavnosti ni prineslo pričakovanih rezultatov," ocenjuje predsednik zbornice Branko Meh.

Z odprtjem dejavnosti bi po njegovem mnenju zagotovili popoln nadzor nad izvajanjem zaščitnih ukrepov, po drugi strani pa tudi preprečili delo na črno, ki da ga je trenutno precej in kjer ni nikakršnega nadzora nad izvajanjem epidemioloških ukrepov. "Zavedati se moramo, da z zaprtjem dejavnosti povzročamo ogromno gospodarsko škodo, ob tem pa ni nobenih dokazov, da so bile te dejavnosti kadarkoli viri okužb," je še navedel prvi mož OZS.

Meh je komentiral tudi danes predstavljene podatke analize Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da se virus najbolj širi na delovnih mestih. "Več kot očitno je, da delno zaprtje gospodarstva ni prineslo rezultatov in da ukrepi ne učinkujejo. Ostro pa nasprotujemo temu, da se zdaj išče grešnega kozla v delu gospodarstvu, ki sploh še lahko obratuje," je zapisal.

Takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov

V OZS predlagajo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov ter podobnih dejavnosti. Prav na tem področju je namreč po njihovih opozorilih največ dela na črno in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov. V zbornici menijo, da so higienski standardi na tem področju že v normalnih razmerah zelo strogi, zato bi se ob upoštevanju ukrepov NIJZ delo v salonih lahko nadaljevalo. Prav tako naj se po prepričanju OZS omogoči opravljanje drugih dejavnosti za nego telesa, kot so masažni saloni, savne in solariji.

V OZS so prepričani, da bi tudi v cvetličarnah in vrtnarijah lahko zagotovili ustrezne pogoje, kjer bi lahko prodaja potekala nemoteno, brez možnosti za širjenje okužbe. Ob tem dodajajo, da prihaja praznični čas, ko da si ljudje, ki so v glavnem doma, želijo prijetno in okrašeno bivalno okolje.

Vladi zbornica predlaga, naj med izjeme vključi tudi manjše specializirane trgovine. Mali trgovci po navedbah OZS namreč opozarjajo, da bi lahko zagotovili ustrezne pogoje za varno prodajo oblačil, obutve in ostalih izdelkov v malih in pretežno specializiranih prodajalnah.

Za gradbeno dejavnost predlagajo, da se med izjeme doda dela na zunanjosti objektov, npr. na strehah, fasadah, pri zunanji ureditvi in gradnji prizidkov oz. nadstreškov, saj da je pri tovrstnih delih zelo majhna možnost prenosa okužbe. Prav tako predlagajo, da bi se med izjeme dodalo izvajanje del v praznih stanovanjih.

V OZS pozivajo tudi k odprtju kemičnih čistilnic in pralnic, saj da so te pomembne za higieno prebivalstva in imajo že zdaj dobro higiensko prakso, prav tako pa ne prihaja do neposrednega stika s potrošniki. Apelirajo tudi, da se odprejo avtopralnice in predlagajo odprtje usnjarske in tekstilne dejavnosti.

Odprli bi tudi gostinci

Delnega odprtja si želijo tudi gostinci. V OZS pozivajo, da se omogoči delo vsaj na terasah lokalov ter za podjetja s pogodbami. Predlagajo tudi, da bi lahko gostinci za zaključeno skupino delavcev omogočili topel obrok v prostorih gostinskega lokala, ob tem pa poskrbeli za ustrezno zaščito in za to, da se delavci različnih podjetij ne mešajo med sabo. Glede na to, da so gostinci zaprti najdlje časa, epidemiološke razmere pa stagnirajo, v zbornici spet poudarjajo, da gostinci nikoli niso bili vir okužb.

Poleg zgoraj naštetih so v OZS na vlado naslovili še pobudo za odprtje zlatarske in urarske dejavnosti, dejavnosti avtošol ter servisov računalnikov in perifernih enot.