Kadrovanje

Sindikat Slovenskih državnih gozdov zagrozil s stavko

S.J.
25. 11. 2020, 19.30
Deli članek:

Sindikat od poslovodstva družbe Slovenski državni gozdovi, nadzornega sveta in vlade kot skupščine zahteva, da se na zaposlene ne bo izvajal pritisk z grožnjami ali poskusi odpovedi delovnih razmerij.

Profimedia
Družba SiDG upravlja s slabo petino slovenskih gozdov (fotografija je simbolična).

Koalicija se je že pred časom uskladila glede kadrovskega razreza v Slovenskih državnih gozdovih. Desusu, najmanjši koalicijski stranki, pripada mesto glavnega direktorja, NSi mesto finančnega, SDS mesto poslovnega za gozdarstvo in SMC mesto predsednika nadzornega sveta.

Vladna koalicija je dosegla dogovor, da se kadrovski postopki v državni družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG) zaustavijo do oblikovanja novega vodstva stranke Desus, ki ji v skladu s koalicijskim kadrovskim razrezom pripada mesto glavnega direktorja družbe.

Na razpis za vodenje podjetja se je sicer prijavil tudi dosedanji začasni glavni direktor Samo Mihelin, ki nima podpore v začasnem vodstvu stranke.

Grožnje zaposlenim

Zaposleni po naših informacijah niso najbolj navdušeni nad začasnim direktorjem družbe Mihelinom, ki je večino svoje kariere deloval kot pravnik podjetij. V času mandata nekdanje kmetijske ministrice in predsednice Desusa Aleksandre Pivec je bil najprej imenovan za nadzornika družbe SiDG, nato pa je postal predsednik nadzornega sveta. Nadzorni svet je z dotedanjim glavnim direktorjem Zlatkom Fickom sklenil sporazum o prenehanju mandata in pogodbe o zaposlitvi, medtem ko je za začasnega direktorja družbe imenoval Mihelina.

Eden izmed razlogov za odhod Ficka je bila po navedbah nadzornega sveta tudi zamuda pri sanitarni sečnji zaradi napadov lubadarja. Dobrega pol leta po tem, ko je prevzel začasno vodenje družbe, je sindikat vodstvu podjetja zagrozil s stavko. Vzrok pa je prav omenjena zamuda pri sanitarni sečnji.

Sindikat od poslovodstva družbe, nadzornega sveta in vlade kot skupščine terja, da zaposleni, ki prejemajo plačo po kolektivni pogodbi za gozdarstvo, ne bodo določeni za odgovorne osebe v prekrškovnih postopkih zoper SiDG. »Kakor tudi, da se na zaposlene ne bo izvajal pritisk z grožnjami ali poskusi odpovedi delovnih razmerij, ko C-odločb ni možno realizirati v predpisanih rokih,« je konec septembra v sklepu zapisal sindikat.

Poslovna enota Maribor po njihovih navedbah deluje v izrednih razmerah že dve leti. »Cilj delovanja zaposlenih je sanirati odločbe v rokih, vse naloge in ukrepe zaposleni podrejajo temu cilju. Angažma vseh zaposlenih je maksimalen in se odraža v brezpogojnem delu tudi prek polnega delovnega časa,« še zatrjujejo v sindikatu. Zaradi potez vodstva, ki vplivajo na izgubo »dragocenega časa«, imajo v sindikatu vtis, da »poslovodstvo in vodja poslovne enote Maribor ne stojita za svojimi zaposlenimi«.

SiDG zavrača navedbe o grožnjah

»Praksa v vseh civiliziranih družbah je, da se problemi rešujejo s socialnim dialogom. Tega načela se je držalo tudi poslovodstvo družbe SiDG. Nemudoma je predlagalo sestanek s predstavniki sindikata, ki je bil dejansko tudi izveden. Na sestanku so bila izmenjana stališča sindikata in vodstva družbe, s strani začasnega direktorja so bile predstavljene tudi dejanska situacija in aktivnosti, ki jih poslovodstvo izvaja za rešitev izpostavljenega problema,« so nam glede dopisa sindikata sporočili iz SiDG.

Glede grožnje s stavko pa pravijo, da lahko sindikat uporabi vse legalne oblike sindikalnega boja. »Je pa poslovodstvo na sestanku s sindikatom pojasnilo, da poslovodstvo zaposlenim z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ni grozilo, je pa od vseh zaposlenih zahtevalo, da svoje delo opravljajo odgovorno in strokovno ter v skladu z veljavnimi predpisi,« so še sporočili.