Delovna mesta in družinsko okolje

Ko je vse drugo zaprto, ostanejo še te lokacije za širjenje virusa

C.E.
25. 11. 2020, 13.20
Posodobljeno: 25. 11. 2020, 13.36
Deli članek:

»Plato kar nekako vztraja«, je glede gibanja aktivno okuženih s koronavirusom dejala Nuška Čakš Jager iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Profimedia
Fotografija je simbolična
Izjemno pomembno je tudi prezračevanje delovnih prostorov, da ljudje ne hodijo bolni na delo in da delajo od doma tam, kje delovni proces to dovoljuje, je poudarila Čakš Jagrova.

»Nihanja so rahlo navzgor ali in navzdol, dnevni delež pozitivnih primerov pa je okoli 26 odstotkov,« je v uvodu podatke interpretirala Čakš Jagrova, nato pa se je dotaknila najverjetnejših lokacij prenosa virusa, ki so jih ocenila na podlagi anketiranja 10.000 okuženih oseb v obdobju med 16. in 22. novembrom.

Te je težko določiti. Ljudje sami ne vedo, kje so se okužili, zagotovo se niso v gostinskem lokalu, šoli ali v zaprtem športnem objektu. Na razpolago tako ostajajo delovna mesta, trgovine in družinsko okolje. Analiza na podlagi pogovorov z ljudmi, ki jim pač morajo zaupati, je pokazala, da je »delovno mesto najverjetnejša lokacija za prenos okužbe«.  Za ščepec manjši naj bi bil prenos okužbe v družinah in v skupnem gospodinjstvu, podobno visok je v domovih za starejše. »Nekaj ljudi je odkritosrčno priznalo, da so se družili,« pa je kot še en vzrok za okužbo navedla Čakš Jagrova.

Na koncu se je vrnila še k nezadostnim higienskim ukrepom v nekaterih delovnih okoljih. Po njihovih podatkih so vir okužb tudi malice, kjer se ljudje nagnetejo preveč skupaj. Nekaj prispeva nepravilno nošenje mask.