Slovenija

Iz ozadja se še vedno oglaša Aleksandra Pivec

C.E./STA
24. 11. 2020, 20.04
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 20.07
Deli članek:

Nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je med dopisnim kongresom stranke v odprtem pismu ostro odzvala na nagovor kandidata za predsednika Karla Erjavca. Nekaj besed je namenila tudi ministru za zdravje Tomažu Gantarju.

Bobo
Aleksandra Pivec
Gantar je v odzivu na odprto pismo dejal le, da ni vredno komentarja.

"Kot minister za zdravje morate prevzeti odgovornost za to, da nam danes umre v Sloveniji največ ljudi, sorazmerno, glede na število prebivalcev v Evropi. V najtežjih časih vas praktično ni bilo zaznati, vaše delo so opravljali drugi. Danes jim očitate prav to, da so delali," je v javnem pismu navedla Pivčeva.

Gantarja je pozvala, naj se ne skriva za političnimi floskulami in politikantstvom, ampak stopi pred ljudi in prevzame odgovornost. Kot ocenjuje, je nahrbtnik na Gantarjevih ramenih postal pretežak.

Erjavca uči, da politika ni peskovnik izbrancev

Pivčeva je še poudarila, da je bila DeSUS ustanovljena kot neideološka stranka. Erjavec je namreč v kongresnem nagovoru navedel, da ima vsaka politika svojo ideologijo, ideologija DeSUS pa je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo.

Erjavcu ob tem želi, da po mnogih izkušnjah v politiki spozna, da politika ni peskovnik izbrancev, da po svoji volji in presoji upravljajo s premoženjem države in z ljudmi. "Pri tem pa svojo nesposobnost skrivate za ideologijo in vašim tako imenovanim bojem proti fašizmu," je dodala. Po njeni oceni je ključna razlika med njo in Gantarjem ter Erjavcem v tem, da je ona dajala prednost programu stranke, onadva pa ideologiji.

Dotaknila se je tudi aktualnih političnih razmer in Gantarjevega predloga za razrešitev državne sekretarke Tine Bregant. "Zato, da boste - ali si želite - v najbolj neprimernem času in okoliščinah zrušiti vlado, ne bo kriv niti volivec DeSUS niti jaz niti gospa Bregant. To bo še ena več od potez izbrancev, ki se skrivajo za vami," je ostra Pivčeva.

Želi si, da se ob prvi priložnosti naša družba spremeni. "To nam bo uspelo le tako, da ljudem ponudimo priložnost za drugačen izbor na volitvah. Stranko, ki bo sredinska, neideološka, ki bo povezovala, in ne razdvajala. Stranko, ki se bo ukvarjala z realnimi izzivi in stiskami ljudi, ki bo delovala za prihodnost, brez bremen preteklosti," je navedla Pivčeva. Na Facebooku sicer deluje gibanje v njeno podporo.

Pivčeva, tedaj kmetijska ministrica, je Erjavca premagala na januarskem kongresu, a je bil njen mandat kratek. S položajev v vladi in stranki se je poslovila po očitkih javnosti glede plačil gostovanj po Sloveniji in prepletanja službenih in družinskih aktivnosti. Erjavec je zatem spet stopil v politično igro.