Zbiranje podpisov

Vrste pred stojnicami, odziv na terenu "neverjeten"

C.E./STA
23. 11. 2020, 19.36
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 19.41
Deli članek:

Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da je odziv na zbiranje podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o vojaških investicijah neverjeten. Kaj to pomeni v številu zbranih podpisov, še ne razkriva.

STA
Zbiranje podpisov poteka do četrtka ali petka.

"Odziv na terenu je neverjeten. Povsod po Sloveniji smo videli vrste pred stojnicami," je dejal Mesec in dodal, da še več podpisov  prihaja po pošti. Podpise bodo zbirali še do četrtka oziroma petka, zato pred koncem številke o zbranih ni želel razkriti.

Je pa odgovoril tudi na nekatere očitke, da pri zbiranju podpisov prihaja kršenja ukrepov, ki veljajo v epidemiji covida-19. Kot je pojasnil, so za vse stojnice pridobili dovoljenje ministrstva za javno upravo, prav tako se držijo vseh ukrepov - ljudje nosijo maske, v vrsti držijo medsebojno razdaljo in si ob podpisu razkužijo roke. Če se kdo ukrepov ne drži, jih predstavniki na stojnicah na to opozorijo. 

Ob tem je priznal, da so zaznali nekaj primerov, "ko se je vrsta podrla", kar da se dogaja tudi pred poštami, lekarnami, bankami in trgovinami, kjer so vrste v teh časih. Tudi v teh primerih so predstavniki na stojnicah ljudi opozorili, naj držijo medsebojno razdaljo. "Pričakovali smo, da nas bodo poskušali prikazati kot nekoga, ki širi virus," je ob tem dejal Mesec in pojasnil, da se tudi zato še toliko bolj držijo ukrepov.

Levica in SD sta v soboto začeli zbirati 2500 podpisov, ki jih potrebujeta za začetek zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko do leta 2026. Ta prinaša načrt naložb v vrednosti 780 milijonov evrov v šestih letih, od tega bi šla večina sredstev za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Vlada je sicer državnemu zboru že predlagala, naj ugotovi, da bi bil naknadni zakonodajni referendum o tem vprašanju ustavno nedopusten, kar poudarjajo tudi na ministrstvu za obrambo, ki se sklicuje na pridobljeno pravno mnenje.

Državni zbor je zakon sprejel v petek. Rok za zbiranje 2500 podpisov je sedem dni.