Bobovnik spraševal

Damijan o matematiki glasov: "Ne bom vnaprej razkrival, kje jih bomo dobili"

G.G.
23. 11. 2020, 16.40
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 19.22
Deli članek:

Vodenje medijske konference Koalicije ustavnega loka je vzel v roke legendarni televizijski voditelj Slavko Bobovnik. Bistveno vprašanje je, kako zbrati dovolj glasov za oblikovanje vlade.

Bobo
Jože P. Damijan pravi, da bi lahko prišel spomladi tretji val, na katerega se je potrebno bolje pripraviti.
Bobovnik je Fajonovo vprašal, kaj meni glede nošenja mask v šolah, s čimer se je navezal na očitke premierja Janše, da so bili v SD proti nošenju mask v šolah. Fajonova je dejala, da nikoli niso bili proti maskam, res pa je, da so takrat strokovnjaki imeli različna stališča. Trenutno se ji zdi bistveno vprašanje, zakaj nismo bolj zaščitili šibkih, ljudi v domovih za starejše.

Bobovnik je naštel, da ima koalicija KUL trenutno 39 glasov. Zato ga je najprej zanimalo, kakšna je njihova matematika, kakšna je matematika morebitnega mandatarja Jožeta P. Damijana. »Matematika je jasna. Potrebujemo še sedem glasov. Ne bom pa vnaprej razkrival, kje jih bomo dobili,« je odgovoril Damijan in dodal, da se seveda lahko zgodi, da jih ne dobijo. »V politiki se vedno dogajajo preobrati. Odzvati se morajo določeni poslanci,« je dejal Damijan. Prvi nujni pogoj je uspešna koalicija Desusa, nato se lahko nadaljuje proces pridobivanja glasov. Torej gre ključne dogodke pričakovati v sredini decembra. Če glasov ne bodo zbrali, bodo pač morali počakati na volitve 2022, je razložil Damijan.

Šefica SD Tanja Fajon nima zadržkov pri »akciji« KUL. »Če ne poskusiš, nikoli ne bo vedel, kakšen bo rezultat je dejala, podobnega mnenja pa je tudi predsednica stranke SAB Alenka Bratušek.

YouTube / Zajem zaslonske slike
Na medijski konferenci so sodelovali voditelji strank, ki so del koalicieo KUL.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je izpostavil bistveno razliko od njegove vlade. »Mi nismo imeli 46 glasov. Tokrat bo drugače, Levica bo tudi del vlade. Vemo, da je Damijan sprejemljiv za vse,« meni nekdanji predsednik vlade in pred tem župan Kamnika.

O razliki med prejšnjo in morebitno tokratno levosredinsko vlade je dodal svoje mnenje koordinator Levice Luka Mesec. »Prejšnjič smo bili plomba. Tiste koalicije nismo imeli za svoje. Tokrat je drugače, lahko me držite za besedo, da bomo s to koalicijo od začetka do konca,« je jasen Mesec.